Torcik brzoskwiniowy z bezami bez pieczenia
Najlepsze ciasto na upalne dni. Pyszne, chłodne i bez dużego nakładu pracy. Nie licząc czasu na stygnięcie budyniu, jego wykonanie zajmuje jedynie około 20 minut. To ciasto - to wyśmienity deser z delikatnym biszkoptowym spodem i brzoskwiniowo-bananową masą, pokrytą delikatną bitą śmietaną i bezami. Polecam :)
Składniki na spód:
- 200 g pokruszonych biszkoptów
- 100 g masła
- 0,75 l soku bananowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 700 g dojrzałych brzoskwiń
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 70-100 g bezy
Biszkopy dokładnie pokruszyć (najlepiej za pomocą blendera). Masło roztopić i dodać do biszkoptów. Wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie na nim rozłożyć biszkopty, dociskając je do dna (fot.1).
Odlać trochę soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
Brzoskwinie obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pokruszonymi biszkoptami, wyrównać i wygładzić (fot.2). Gdy masa przestygnie, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.
Po wyjęciu tortownicy z lodówki, oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, zdjąć obręcz.
Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta (fot.3), bezy pokruszyć i posypać ciasto (fot.4). Przechowywać w lodówce.
drukuj przepis
9 komentarzy
Jakie śliczne kolorki.. Pychota :D Poproszę o jeden kawałek, hehe :D
OdpowiedzUsuńChętnie bym podesłała... ale w kabelki jakoś nie chce wejść :)
UsuńPolecam - ciasto przepyszne!
Mmm, wygląda fantastycznie, a smakować musiało obłędnie :)
OdpowiedzUsuńJest wspaniały! :)
OdpowiedzUsuńWprawiam się w robieniu deserów, więc pewnie skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie. Efekt jest przepyszny :)
UsuńŚlicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, ciekawy pomysł z biszkoptami! Zazwyczaj spotykałam się z ciastami ze spodem z herbatników :)
Uwielbiam torty z bezą, ostatnio zamówiłam tort bezowy i był przepyszny. Naprawdę wszystkim smakował a na dodatek był przepiękny.
Pozdrawiam
Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń--
garden park