Mazurek bakaliowy
Jeżeli Wielkanoc - to koniecznie mazurek, ale nie koniecznie suchy i twardy. W tym roku postanowiłam zaproponować coś niestandardowego. Mazurek z bitą śmietaną, kajmakiem, marcepanową rozetką i duuuużą ilością bakalii. Bazą ciasta jest super kruchutkie ciasto z wykorzystaniem mąki tortowej. Reszta składników zdecydowanie występuje w celu wzbogacenia i urozmaicenia smaku. Jeżeli chodzi o ilość bakalii, to zalecam dobór według indywidualnych upodobań. I tak na pewno mazurek będzie wyjątkowy :)
Składniki na kruche ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 120 g masła
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka zimnej wody
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 cukry waniliowe
- 1/2 puszki masy kajmakowej
Ozdobna rozetka:
- 200 g masy marcepanowej
- 1 białko
Na wierzch:
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- płatki migdałowe
- orzechy włoskie
- wiórki kokosowe
- rodzynki
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą z nich na prostokątne placki o wymiarze: 22 x 16 cm (fot.1).
Przygotować masę na dekoracyjną rozetkę. Do miski przełożyć marcepan i białko i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie je ze sobą połączyć, aż stworzą jednolitą masę, przypominającą gęsty krem. Masę nałożyć do szprycy do dekoracji tortów i wykonać rozetki na obwodzie jednego z placków z kruchego ciasta (fot.2).
Największą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli nam się zmieszczą, przełożyć od razu oba blaty ciasta. Jeżeli nie - piec pojedynczo. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180˚C, aż do osiągnięcia złotego koloru. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając cukry waniliowe.
Przygotować masę na dekoracyjną rozetkę. Do miski przełożyć marcepan i białko i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie je ze sobą połączyć, aż stworzą jednolitą masę, przypominającą gęsty krem. Masę nałożyć do szprycy do dekoracji tortów i wykonać rozetki na obwodzie jednego z placków z kruchego ciasta (fot.2).
Największą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli nam się zmieszczą, przełożyć od razu oba blaty ciasta. Jeżeli nie - piec pojedynczo. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180˚C, aż do osiągnięcia złotego koloru. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając cukry waniliowe.
Teraz ułożyć warstwami: kruche ciasto, 1/2 puszki masy kajmakowej (fot.4) (jeżeli jest zbyt zbita, należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej - wstawiając otwartą puszkę do garnka z gotującą wodą (fot.3)), ubitą śmietanę (fot.5), ponownie kruche ciasto, ponownie 1/2 puszki masy kajmakowej (wlać wewnątrz rozetki), płatki migdałowe, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki (fot.5).
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Żródło: przepis własny
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Żródło: przepis własny
drukuj przepis
0 komentarzy