Marcinek

by - lutego 03, 2015



Już od dawna przymierzałam się do realizacji tego przepisu... ale szczerze mówiąc podchodziłam do niego jak do jeża. Najbardziej zniechęcała mnie wizja pieczenia 12-13 cieniutkich placuszków. Ale w końcu zawzięłam się - i stwierdziłam - czas na Marcinka :) ...i wiecie co? opłacało się zainwestować każdą minutę włożoną w jego przygotowanie. Ciasto jest niesamowite. Lekko kwaskowy, niezbyt słodki posmak śmietany i te niesamowite płatkowe warstwy dają rezultat wprost wyśmienity :) Zdecydowanie polecam każdemu - i nie czekajcie z realizacją tak długo jak ja  :)

Składniki na placki:
  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • jajko
  • żółtko
  • 12,5 dag masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki sody

Składniki na masę:
  • 1 l śmietany 36%
  • 400 g śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
  • starta czekolada na wierzch tortu

Zaczynamy od przygotowania placków. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 12-13 części i po kolei każdy z nich cieniutko rozwałkować do średnicy 24 cm. Żeby krawędzie były równe - placuszki okrajałam nożykiem wokół talerza. Do tego celu można wykorzystać z powodzeniem dno od tortownicy.
Każdy placek piec 7 - 8 minut w temperaturze 200°C (bez termoobiegu) na jasny, słomkowy kolor (fot.1)

Teraz czas na masę śmietanową. Najpierw wlać do miski śmietanę 36% - ubić, a pod koniec ubijania dodać śmietanę 18% (obie śmietany muszą być dobrze schłodzone). Dodać sok z cytryny i cukier puder. Tak przygotowaną masą smarować placki (2-3 łyżki masy na każdy placek) (fot.2). Wierzch również posmarować śmietaną i posypać czekoladą. Schłodzić przez całą noc, żeby masa dobrze związała się z plackami.


Źródło: rodzinkawkuchni


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

17 komentarzy

  1. świetnie wygląda, może się podejmę...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. trzymam kciuki :) naprawdę warto...

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wygląda, też ciągle odkładam jego upieczenie, ale teraz się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto :) Kusi, ale chyba nie mam tyle cierpliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda baaardzo smakowicie,mam zamiar upiec go dla Marcinka :) jakiej wielkości tortownicy Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placuszki piecze się bez tortownicy. Wykraja się tylko okrągły kształt - najlepiej od talerza. Moj talerz miał 24 cm średnicy.

      Usuń
    2. dziękuje bardzo za odpowiedz :) właśnie o to mi chodziło :) w piątek zabieram sie do dzieła :) mam nadzieje,że podołam :)

      Usuń
  6. jakiej śmietany trzeba użyć do placków?

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy można użyć innej masy zamiast śmietany ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi. Nie próbowałam.

      Usuń
    2. Z inną masą to już nie Marcinek. Ja piekę około 20 placków zajmuje mi to około2 godz z przygotowaniem ciasta. Z rocznym synkiem na ręku.

      Usuń
  8. Jadłam taki lub bardzo podobny. Pyszny :)
    Czy po do dodaniu swietany 18% i reszty skladników do ubitej smietany 36% należy to jeszcze miksować czy wymieszać np drewniana łyżką?
    Pozdrawian

    OdpowiedzUsuń