Walentynkowe ciasto z serduszkiem
Dzisiaj wszystkie dania, ciasta i ciasteczka w formie serduszek lub z ich zawartością są jak najbardziej wskazane :) Tak więc podążając za tymi wskazówkami, przygotowałam - łatwą w realizacji, ale za to bardzo efektowną roladę z serduszkami z galaretki, umieszczonymi wewnątrz puszystej masy śmietanowej z odrobiną wanilii.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- 1 szczypta sody
- 1 łyżka oleju
- 750 ml śmietany 30 %
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
- ziarna z 1 laski wanilii
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
- 1 l wody
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Oddzielone białka ubić na sztywno. Dodać stopniowo cukier, a następnie (pojedynczo) żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i do przygotowanej puszystej masy jajecznej, dodać wymieszane sypkie składniki oraz olej. Ciasto wylać do formy 30 x 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1). Piec około 15-20 minut w temperaturze 180˚C.
Gotowy biszkopt wyjąć z blaszki i ułożyć na chwilę na kratce.
Blaszkę keksową wyłożyć folią aluminiową. W jej środek włożyć upieczony biszkopt, zawijając boki ku górze (fot.2). Jeżeli ciasto wyszło nam zbyt długie, nadmiar możemy odkroić. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
3 galaretki rozpuścić w 1 litrze przegotowanej wodzie (dajemy mniej wody niż w przepisie na opakowaniu, ponieważ dzięki temu łatwiej jest później wyciąć serca). Przestudzoną galaretkę przelać do 3 kubków. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Gdy jest już gotowa, delikatnie wyjąć ją z kubków i foremką w kształcie serca wyciąć 3 serduszkowe słupki.
Pozostałą po wycięciu galaretkę można z powodzeniem ponownie rozpuścić i pozostawić do zastygnięcia, a następnie wykorzystać do dekoracji.
Żelatynę rozpuścić w około 1/2 szklanki przegotowanej wody. Pozostawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier, ziarna wanilii a następnie żelatynę. Dokładnie zmiksować całość. Uwaga! Śmietanka bardzo szybko tężeje, więc trzeba wszystko robić dosyć szybko. Połowę śmietanki wylać na dno wyłożonego biszkoptu. Następnie ułożyć na niej (ściśle obok siebie) 3 galaretkowe słupki (fot.3). Zalać całość pozostałą ilością śmietanki. Wyrównać (fot.4).
Całość pozostawiamy do zastygnięcia na około 1 godzinę. Smacznego :)
Źródło: doradcasmaku.pl
drukuj przepis
11 komentarzy
bardzo ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Dziękuje :)
OdpowiedzUsuńA na blog zajrzę na pewno...
wow, ale cudo :)
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńSerdeczności!!
I jeszcze pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńIdealnie walentynkowa!
OdpowiedzUsuń:)
Ależ ona śliczna! :)
OdpowiedzUsuńPyszne te twoje ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) i zapraszam częściej!
OdpowiedzUsuńczy mogłaby pani dodać filmik jak wyciąć te słupki z galaretki ? bo tak średnio na zdjęciu a bardzo bym chiałam przetestować przepis
OdpowiedzUsuń