Tarta ze Snickersami
Lubicie Snickersy...? :) Ja - bardzo! Dzisiaj zaproponuje bardzo proste w wykonaniu ciasto, na bazie skruszonych markiz czekoladowych z bitą śmietaną, masą kajmakową - dopełnione drobno pokrojonymi batonikami Snickers. Poezja smaku :)
Składniki na spód:
- 300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym
- 50 g gorzkiej czekolady (połamanej)
- 50-60 g masła (w temperaturze pokojowej)
Składniki na nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka dulce de leche lub gotowej masy kajmakowej (ok. 400 g)
- 70 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej)
- 3 Snickersy (po 60 g każdy)
- 300 g śmietany kremówki 36%
Zaczynamy od przygotowania spodu tarty. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na mokry piasek. Najpierw lepiej dodać mniej masła (50 g) i sprawdzić czy masa daje się formować w palcach. Jeżeli jednak nadal bardzo się kruszy dodać pozostałe 10 g masła.
Przygotować formę do flanu (trochę wyższa niż do tarty) o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysmarować ją masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy (fot.1). Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia.
Serek Mascarpone włożyć do misy miksera i zmiksować z połową płynnej masy kajmakowej (lub dulce de leche) do uzyskania pełnej gładkości. Dodać roztopioną czekoladę i nadal miksować do połączenia składników. 2 batoniki Snickers posiekać na drobniutkie, 2-3 mm kawałki (kosteczki) (fot.2). Dodać do masy i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić do lodówki do momentu zgęstnienia kremu, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia śmietanę kremówkę ubić, wyłożyć na tartę wyjętą z lodówki (fot.3) i wyrównać. Ostatniego Snickersa posiekać i posypać na wierzchu ubitej śmietany. Pozostałą część masy kajmakowej rozprowadzić fantazyjnie na wierzchu tarty. Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.
drukuj przepis
3 komentarzy
Obłędnie słodkie pyszności :)
OdpowiedzUsuńMusi smakowac!!!wyglada oblednie!!
OdpowiedzUsuńI faktycznie jest przepyszna :-)
Usuń