Ciasto "do góry nogami"

by - grudnia 26, 2014



Ciasto "do góry nogami" to bardzo ciekawe połączenie kilku smaków. To nic innego, niż oryginalne połączenie szarlotki, masy kokosowej i ciasta orzechowego. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ponieważ zadowoli większość naszych gości.

Ciasto kruche: 
  • 30 dag mąki pszennej 
  • 15 dag cukru 
  • 15 dag margaryny 
  • 4 żółtka 
  • 4 łyżki śmietany 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Masa jabłkowa:
  • 9 dużych jabłek 
  • 1/2 galaretki np. jabłkowej lub gruszkowej 
  • 10 dag cukru 
Masa kokosowa: 
  • 4 białka 
  • 15 dag cukru 
  • 15 dag wiórków kokosowych 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
Masa orzechowa: 
  • 4 jajka 
  • 15 dag zmielonych orzechów włoskich 
  • 15 dag cukru 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Polewa kakaowa:
  • 14 łyżeczek wody 
  • 14 czubatych łyżeczek cukru
  • 130 g masła
  • 4 duże łyżki prawdziwego kakao
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto i włożyć je na dno natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 25 x 36 cm (fot.1)

Teraz czas na masę jabłkową. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i dusić na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodać galaretkę w proszku i zagotować. Ostudzić. Zimną masę wyłożyć na surowe kruche ciasto (fot.2)

Aby przygotować masę kokosową, należy najpierw białka ubić z cukrem, dodać kokos i mąkę. Wyłożyć na masę jabłkową (fot.3)

Teraz ostatnia część - orzechowa. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, zmielone orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na masę kokosową (fot.4)

Całe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu ciasto ostudzić, a następnie odwrócić je do góry nogami (fot.5)

Przygotować polewę. Cukier z wodą ugotować do rozpuszczenia, dodać masło i kakao. Wymieszać. Jeszcze gorącą masą polać wierzch ciasta. Można je udekorować połówkami orzechów włoskich (fot.6). Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej na 24 godziny.

Inspiracja dot. ciasta: smaczny.pl


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

6 komentarzy