Sernik z pianką
Są różne rodzaje serników: dobre, niezłe, delikatne - ale ten jest rewelacyjny! :) Wprost rozpływa się w ustach, jest jak delikatny serowy puch. Wypróbujcie koniecznie!
Kruche ciasto na dno:
- 30 dkg mąki
- 10 dkg margaryny
- 1 jajko
- 7 dkg cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg mielonego białego sera
- 2 paczki cukru wanilinowego
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 całe jajka
- 4 żółtka i 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 paczki rodzynek (opcjonalnie)
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia (25 x 40 cm), łącznie z bokami! (fot.1). Należy zwrócić uwagę, żeby oblepić formę bardzo szczelnie, ponieważ masa serowa będzie dosyć rzadka.
Teraz czas na masę serową. Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać. Następnie wlać mleko i wsypać budynie. Ciągle miksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być :). Dodać olej. Wymieszać. Opcjonalnie w tym momencie można dodać namoczone wcześniej rodzynki.Wszystko wymieszać.
Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę (fot.2) i piec około 1 godziny w temperaturze 200°C (bez termoobiegu).
Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru. Wyłożyć na upieczony gorący sernik (fot.3) i piec jeszcze 10-15 minut w temperaturze 210°C.
drukuj przepis
5 komentarzy
Uwielbiam serniki :) ten wygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda po prostu idealnie! :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńPysznosci
OdpowiedzUsuń