Świąteczne ciasto z karmelizowanymi jabłkami
Tym razem zdecydowałam się na zrobienie ciasta łączącego w sobie całą esencję świąt Bożego Narodzenia, czyli pierniko-serniko-jabłecznika. Jest to wyjątkowe ciasto, które najprawdopodobniej zadowoli podniebienie każdego miłośnika słodkości. Nie jest zbyt słodkie, a zawarta w nim mieszanina smaków doskonale się nawzajem równoważy.
Składniki na piernikowy spód:
- 2 jajka
- 140 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 130 g mąki pszennej
- 70 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g masła
- 50 ml wody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- niewielka ilość pokruszonych biszkoptów do obsypania formy do ciasta
- niewielka ilość rozpuszczonej margaryny do wysmarowania formy
- 1 kg twarogu sernikowego
- 160 g cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 2 łyżki (ok. 60 g) maki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła
- 100 g rodzynek, namoczonych w przegotowanej wodzie
- sok z 1/2 cytryny
- 1,5 kg kwaśnych jabłek, umytych i obranych, pozbawionych gniazd nasiennych
- 100 g miodu
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- sok z 1/2 cytryny
- niewielka ilość masła
Masę przelać do formy (fot.1), piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Teraz czas na masę serową. Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, stopniowo dodać twaróg sernikowy, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną, roztopione masło oraz sok z 1/2 cytryny.
Namoczone rodzynki odcedzić, osuszyć i prószyć mąką, następnie dodać do masy sernikowej. Masę wylać na ostudzony spód ciasta. Wyrównać (fot.2). Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C (termoobieg) na około 50-55 minut. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć i otworzyć. Nie wyciągamy sernika z piekarnika! Należy poczekać, aż równomiernie opadnie.
Ostatnia warstwa - to warstwa jabłkowa. Jabłka pokroić na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny. W dużym garnku skarmelizować miód z cukrem (fot.3) (do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru), cały czas mieszać. Następnie dodać pierwszą połowę przygotowanych jabłek, mieszać do momentu, aż jabłka się rozpadną.
Gdy pierwsza część jabłek się upraży, dodać drugą część, wymieszać. Do uprażonych jabłek dodać niewielką ilość masła, wymieszać. Następnie dodać łyżeczkę cynamonu i zmielone orzechy włoskie. Całość wymieszać. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na ciepły jeszcze sernik i równomiernie rozsmarować (fot.4). O na tym kończymy przygotowanie ciasta.
drukuj przepis
5 komentarzy
bardzo mi się podoba ten Twój przepis!
OdpowiedzUsuńbrzmi smakowicie!
OdpowiedzUsuńKocham szarlotkę i wszelkie ciasta z jabłkiem w roli głównej. Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńO mniam, fantastycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ! ;3 już dziś wypróbuje twój przepis ! i dam znać jak wyszło ! masz ochotę zaglądnij do mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://slodkiefantazjekulinarne.blogspot.com/