Piernikowe choinki 3D

by - grudnia 20, 2013



Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez woni korzennych przypraw, a tym samym bez piernikowych wypieków :). Można je przyrządzać w rozmaitych urokliwych postaciach. Ja w tym roku zdecydowałam się na wyjątkowe podpatrzone w internecie choineczki, które mogą stanowić przepyszny smakołyk, ale również wyjątkową ozdobę na stół Wigilijny.

Składniki na 1 kg ciasta:
  • 3/4 szklanki jasnego miodu
  • 1 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 500 g mąki pszennej
Dodatkowo:
  • cukier puder
  • biała cukierkowa posypka
Ciasto najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Cukier z odrobiną wody ugotować na syrop. Następnie dodać płynny miód i masło. Zestawić z ognia. Dodać lekko roztrzepane jajko i mąkę wymieszaną z sodą. Wyrobić (można w maszynie do chleba). Ciasto jest dosyć rzadkie, więc odstawiamy je na 1 dzień (na blacie w kuchni, przykryte ściereczką).
Na drugi dzień odrywać niewielkie porcje ciasta i zagniatać, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość około 3 mm, a następnie za pomocą foremek wycinać poszczególne elementy choinki (fot.1). Ja akurat wycinałam kształty za pomocą specjalnych foremek z Ikea, które mają już w sobie nacięcia do montażu choinek, ale jeżeli takich nie posiadacie, z powodzeniem można wykorzystać tradycyjne foremki w kształcie choinek. Trzeba jedynie wyciąć w nich dodatkowo, za pomocą noża, otwory o szerokości około 8-10 mm, ułatwiające połączenie ich razem. Na połowie choinek od góry do połowy wysokości, a na drugiej połowie od dołu do połowy wysokości choinki. 
Elementy pierniczków najlepiej piec po jednej blaszce na raz, zachowując spore odległości pomiędzy nimi (fot.2). Piec około 12 minut w 200°C. 
Po upieczeniu wyjąć i przenieść je razem z papierem na deskę. Jeżeli istnieje taka potrzeba, ostrym nożem można dowolnie poprawić kształty, które mogły się lekko zdeformować podczas pieczenia. Sprawdzamy czy wszystkie elementy ładnie nam się łączą (fot.3). Tak wycięte pierniczki (porozkładane na płasko) zostawiamy do wystygnięcia.
Po tym czasie z cukru pudru i odrobiny wody należy przyszykować lukier, którym z pomocą małego pędzelka, pokryć krawędzie choinek (fot.4). Następnie, póki jeszcze lukier nie zastygnie posypać je białą, cukierkową posypką.
Miłej zabawy :)

Źródło przepisu na pierniczki: cukierniczekreacje


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy