Marcepanowe precelki
Marcepanowe precelki, to pyszne mięciutkie ciasteczka z ciasta z dodatkiem surowego marcepanu i sporej ilości skórki cytrynowej. Precelki po upieczeniu można ozdobić w dowolny sposób, wykorzystując do tego zabarwiony lukier.
Składniki na około 40 szt.:
- 225 g mąki
- 50 g cukru
- 75 g marcepanu
- starta skórka z 1/2 cytryny
- 1 jajko
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 100 g cukru pudru
- trochę soku cytrynowego
- czerwony barwnik spożywczy
Z mąki, cukru, marcepanu, skórki cytrynowej, jajka i masła zagnieść ciasto. Następnie owinąć je folią i schłodzić przez 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Ciasto podzielić na porcje i każdą z nich rozwałkować na placek grubości około 3 mm. Z ciasta powycinać paski o szerokości 1 cm i długości 20 cm. Z każdego paska uformować precelek (fot.1) i ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtko rozmieszać z mlekiem i dokładnie posmarować nim każde ciastko.
Piec około 12 minut do osiągnięcia ładnego złotego koloru. Wystudzić na kratce.
Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i czerwonym barwnikiem spożywczym. Tak uzyskanym lukrem udekorować ciasteczka (fot.2).
Przechowywać w metalowej puszce.
drukuj przepis
0 komentarzy