Wielkanocne babeczki waniliowe
Kiedy zobaczyłam słodkie, kurczakowe dekoracje - od razu wiedziałam, że muszę zrobić z nimi babeczki wielkanocne :) Bazą tych babeczek, są aromatyczne, waniliowe muffinki z lekkim kremem śmietanowym. Oczywiście można je udekorować dowolnymi dekoracjami cukrowymi - i tak nie wpłynie to na wyśmienity smak babeczek. Serdecznie polecam.
Składniki na 15 muffinek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 250g serka mascarpone
- 200g śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- dowolne dekoracje
Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, a do drugiej - mokre. Zawartość obu misek szybko połączyć (tylko do połączenia się składników).
Przygotować formę do muffinek, którą należy wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 3/4 wysokości (fot.1).
Piec w 180°C przez 20-25 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Teraz przygotować krem. Serek i śmietanka powinny być mocno schłodzone. Składniki na krem zmiksować razem na puszystą masę. Gotowym kremem ozdobić ostudzone muffinki (fot.2) a następnie udekorować dekoracjami cukierniczymi. Mi akurat udało się dostać tuż przed świętami cukrowe kurczaczki Dr.Oetker-a.
Źródło: babeczka.zuzka
Źródło: babeczka.zuzka
drukuj przepis
4 komentarzy
JUMMY :)
OdpowiedzUsuńPrzypominają mi Wiosnę , której jeszcze nie mamy !
Oj tak... tak... przydałaby się już wiosna :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na kurczaczki, z czego są wykonane?
OdpowiedzUsuńTo akurat... tak jak wspomniałam na końcu wpisu... były gotowe cukrowe kurczaczki Dr.Oetker-a. Takie mięciutkie pianki, z nadzieniem czekoladowym, obsypane cukrem. Mam nadzieję, że na stałe wejdą do sprzedaży :-)
OdpowiedzUsuń