Rożki z migdałami

by - grudnia 09, 2012



Do kolekcji świątecznych słodkości postanowiłam dołożyć rożki. Wśród starych gazet z przepisami wynalazłam świetny przepis na bardzo pyszne, kruche i delikatne rogaliki w posypce migdałowej.

Składniki na około 25 szt.
  • 100 g masła
  • 60 g cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 150 g mąki
  • mała szczypta soli

Do dekoracji:

  • 1 żółtko
  • płatki migdałowe

Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałki grubości kciuka i pokroić na kawałki o długości 4-5 cm. Następnie uformować z nich rożki (fot.1).
Ciastka pojedynczo układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmarować  roztrzepanym żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi (fot.2). Ponieważ rogaliki są małe, dobrze jest przy posypywaniu nieco rozkruszyć płatki, żeby kawałeczki lepiej przylegały.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do uzyskania ładnego, złocistego koloru. Studzić na kratce.



  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy