Rożki z migdałami
Do kolekcji świątecznych słodkości postanowiłam dołożyć rożki. Wśród starych gazet z przepisami wynalazłam świetny przepis na bardzo pyszne, kruche i delikatne rogaliki w posypce migdałowej.
Składniki na około 25 szt.
- 100 g masła
- 60 g cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 25 g zmielonych migdałów
- 150 g mąki
- mała szczypta soli
- 1 żółtko
- płatki migdałowe
Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałki grubości kciuka i pokroić na kawałki o długości 4-5 cm. Następnie uformować z nich rożki (fot.1).
Ciastka pojedynczo układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi (fot.2). Ponieważ rogaliki są małe, dobrze jest przy posypywaniu nieco rozkruszyć płatki, żeby kawałeczki lepiej przylegały.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do uzyskania ładnego, złocistego koloru. Studzić na kratce.
drukuj przepis
0 komentarzy