Jagodzianki z białym serem
Od momentu kiedy zobaczyłam te bułeczki na blogu atinabc - stwierdziłam, że koniecznie muszę je zrobić. Są przepysznie jagodowe, polecam każdemu zwolennikowi ciast drożdżowych z owocami :)
Składniki na ciasto:
- 300 ml letniego mleka
- 60 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 560 g mąki pszennej
- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- 400 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki masła, o temperaturze pokojowej
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru z wanilią
- 400 g jagód
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, jeszcze przez chwilę wyrobić, a następnie rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 45 x 45 cm.
Teraz przyrządzić masę serową. Wszystkie składniki na masę serową dobrze wymieszać widelcem, rozgniatając twaróg z pozostałymi składnikami.
Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, tak żeby otrzymać dwa prostokąty. Obie części posmarować masą z białego sera (fot.1), a następnie posypać jagodami (fot.2). Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokroić nożem na 8 - 10 części (fot.3) (w sumie powinniśmy otrzymać 16 - 20 bułeczek, z dwóch prostokątów).
Tak przygotowane bułeczki układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami) (fot.4), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 - 45 minut.
Piec w temperaturze 200º przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru roztartego grzbietem łyżki razem z 3 łyżkami gorącej wody. Gęstość lukru można regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie wody. Smacznego :)
drukuj przepis
0 komentarzy