Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Sezon rabarbarowy w pełni. Więc nie mogłam oprzeć się pokusie upieczenia ciasta z rabarbarem. Najbardziej miałam ochotę na taki najzwyklejszy, pyszny placek. Idealny przepis znalazłam na blogu Moje kucharzenie - wprowadziłam jedynie niewielkie zmiany.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 1 czubata szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g margaryny - roztopionej i ostudzonej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 500 g rabarbaru
- kilka truskawek
- cukier puder do posypania
Przygotować wszystkie składniki (fot.1). Rabarbar obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na cząstki.
Całe jajka wbić do miski utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do naszego kogla mogla. Pod koniec ubijania dodać stopioną, przestudzoną margarynę (fot.2) i ekstrakt waniliowy.
Tak przygotowane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30 x 24 cm (fot.3). Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki rabarbaru i kawałki truskawek.
Przygotować kruszonkę. Do miski włożyć miękkie masło, wsypać mąkę i cukier i palcami rozetrzeć składniki tak, aż konsystencją będą przypominały mokry piasek. Posypać nią wierzch ciasta (fot.4).
Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ciasto po ostudzeniu oprószyć obficie cukrem pudrem.
drukuj przepis
1 komentarzy
Dzis wyprobowałem przpis nooo? zobaczymy :-)
OdpowiedzUsuń