Ciasto z rabarbarem i kruszonką

by - czerwca 03, 2012



Sezon rabarbarowy w pełni. Więc nie mogłam oprzeć się pokusie upieczenia ciasta z rabarbarem. Najbardziej miałam ochotę na taki najzwyklejszy, pyszny placek. Idealny przepis znalazłam na blogu Moje kucharzenie - wprowadziłam jedynie niewielkie zmiany.

Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g margaryny - roztopionej i ostudzonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Składniki na kruszonkę:
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
Dodatkowo:
  • 500 g rabarbaru
  • kilka truskawek
  • cukier puder do posypania
Przygotować wszystkie składniki (fot.1). Rabarbar obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na cząstki. Całe jajka wbić do miski utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do naszego kogla mogla. Pod koniec ubijania dodać stopioną, przestudzoną margarynę (fot.2) i ekstrakt waniliowy. Tak przygotowane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30 x 24 cm (fot.3). Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki rabarbaru i kawałki truskawek. Przygotować kruszonkę. Do miski włożyć miękkie masło, wsypać mąkę i cukier i palcami rozetrzeć składniki tak, aż konsystencją będą przypominały mokry piasek. Posypać nią wierzch ciasta (fot.4). Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ciasto po ostudzeniu oprószyć obficie cukrem pudrem.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarzy