Twarogowe rożki
Tym razem zaprezentuję przepis na mało słodkie, mięciutkie ciasteczka twarogowe. Podstawowym składnikiem ciastek, jest, jak sama nazwa wskazuje - twaróg. Dajemy go zarówno do ciasta jak i do nadzienia. Są one pyszne, zarówno zaraz po upieczeniu jak i na drugi dzień (pod warunkiem, że przetrwają :) ).
Składniki na 50 szt.:
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g chudego twarogu
- 5 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g chudego twarogu
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- 2 łyżki proszku budyniu waniliowego
- 1 żółtko
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- cukier puder do posypania
Cały twaróg zmielić - zarówno ten do ciasta, jak i ten do nadzienia (fot.1). Następnie wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść rękami na gładką masę (fot.2). Wyrobione ciasto wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Składniki nadzienia włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Następnie pokroić w kwadraty 5 x 5 cm (fot.3). Na środek każdego kwadratu nałożyć troszkę nadzienia, boki posmarować rozmąconym jajkiem i złożyć po przekątnej tak, aby tworzyły małe trójkąty. Krawędzie lekko docisnąć.
Tak przygotowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 1 cm od siebie (fot.4).
Gdy już wyłożymy ciasteczkami całą blaszkę, posmarować każde z nich resztą rozmąconego jajka, aby podczas pieczenia przybrały ładny, rumiany kolor.
Piec około 15-20 min. w temperaturze 180°C. Studzić na kratce. Jak już będą chłodne posypać cukrem pudrem.
drukuj przepis
1 komentarzy
Ale fantastyczne ! kto by pomyślał, że takie cuda można stworzyć z twarożku ;)
OdpowiedzUsuń