Sernik na zimno Straciatella
Na zewnątrz zrobiło się troszkę cieplej... więc od razu naszła mnie ochota na sernik na zimno. Wyszperałam sobie smakołyk na blogu mojewypieki, troszkę je przerobiłam i efekt okazał się wyśmienity. Ciasto nie jest zupełnie pracochłonne - i w dodatku przepyszne - polecam :)
Składniki na spód ciasta:
- 160 g ciastek digestive w czekoladzie
- 70 g roztopionej margaryny
Składniki na masę serową:
- 250 g serka kremowego (np. philadelphia)
- 330 ml śmietany kremówki 36%
- 1 opakowanie Śmietan-Fix
- 100 g batonika Toblerone
- 120 g białej czekolady
Ciastka bardzo drobno pokruszyć. Można to zrobić w malakserze lub wałkiem do ciasta. Następnie wymieszać z margaryną. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie na spód wyłożyć masą ciasteczkową (fot.1). Docisnąć i wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek, Śmietan-Fix i dobrze wymieszać mikserem (fot.2). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie dodać ją do masy serowej i szybko wymieszać. Batonik Toblerone drobno pokruszyć (ja się wyręczyłam blenderem), dodać i wymieszać (fot.3).
Wcześniej przygotowany spód w tortownicy, wyjąć z lodówki i wyłożyć na niego masę serową. Wyrównać (fot.4). Wstawić ponownie do lodówki. Zostawić na całą noc. Podawać ozdobiony wiórkami czekolady.
drukuj przepis
2 komentarzy
czy zamiast serka philadelfia może iść mascarpone, a zamiast ciastek digestive jakieś inne ciasteczka z czekoladą?
OdpowiedzUsuńSerek mascarpone jest kilkukrotnie bardziej tłusty, jedynie konsystencję ma podobną. Szczerze mówiąc ja bym nie próbowała, ponieważ wyjdzie wtedy zupełnie inny smak.
UsuńNatomiast ciasteczka Digestive można zastąpić np. ciasteczkami owsianymi firmy Sante.