Kruche rurki z kremem
Kto nie lubi rurek z kremem? Hmmm... chyba takich nie ma :) Dla wszystkich łasuchów proponuje bardzo fajny sposób przygotowania tych pyszności w domu. Kruche, cieniutkie, rumiane ciasto wypełnione po brzegi słodką bitą śmietaną, najprawdopodobniej skradnie serce każdego wielbiciela słodkich specjałów :)
Składniki na około 30 sztuk rurek:
- 1/2 kg mąki
- 25 dag margaryny
- 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
- 18% szczypta soli
- brązowy cukier trzcinowy do obtaczania
Składniki na krem:
- 1 l śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- 3 Śmietan-Fix-y
Z mąki, margaryny, kwaśnej śmietany i soli szybko zagnieść ciasto. Następnie owinąć je w folię i dobrze schłodzić w lodówce. Wyjąć, i podsypując mąką - rozwałkować, bardzo cienki placek, o grubości około 1 mm. Pokroić na paski o szerokości około 1,5 cm. Przygotować foremki do pieczenia rurek, posmarować je masłem, i nawijać na nie paski ciasta, zaczynając od węższej strony (fot.1). Tak przygotowane rurki obtoczyć w cukrze trzcinowym i układać na wyłożonej papierem blaszce (fot.2-3).
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC na jasnozłoty kolor. Wystudzić.
Teraz należy przygotować krem. Śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubijać na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier i Śmietan-fix-y.
Następnie każdą rurkę napełnić bitą śmietaną (fot.4). Zamiast bitej śmietany z powodzeniem można zastosować krem karpatkowy. Smacznego :)
drukuj przepis
0 komentarzy