Donuts pieczone w piekarniku
Jakiś czas temu kupiłam foremkę do pączków z dziurką - czyli słodkiego marzenia amerykańskich policjantów :) I jakież było moje zdziwienie - kiedy nigdzie nie mogłam znaleźć do nich przepisu. Wszelkie dostępne wersje zakładały pieczenie w głębokim oleju a nie w piekarniku. Ale w końcu się udało. Przeszukując blogi kulinarne natchnęłam się na przepis na stronie cincin.cc. Szybko postanowiłam go wypróbować. Podwoiłam tylko składniki, żeby wyszło ich troszkę więcej i zamiast cukru pudru do posypania zastosowałam różnokolorowe lukry. Efekt - rewelacja :)
Składniki na około 18 sztuk:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 170 ml mleka
- 50 g rozpuszczonej margaryny
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Do dekoracji:
- lukier
- posypki cukrowe
Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki. Do drugiej miski wlać mleko, jajka, margarynę i esencję waniliową. Zamieszać, a następnie połączyć składniki z obu misek - energicznie mieszając. Przygotować foremkę do donuts. Lekko nasmarować wgłębienia tłuszczem i wlewać ciasto łyżką do połowy wysokości zagłębienia (fot.1).
Piec w temp. 200ºC przez około 20 minut. Następnie wyjąć, ostudzić na kratce. Polukrować i ozdobić posypką wg uznania (fot.2).
Piec w temp. 200ºC przez około 20 minut. Następnie wyjąć, ostudzić na kratce. Polukrować i ozdobić posypką wg uznania (fot.2).
drukuj przepis
2 komentarzy
200 gram maki ile to szklanek? 120 g cukru pudru ile to w szklance?
OdpowiedzUsuńWystarczy skorzystać z jedego z licznych, ogólnie dostępnych przeliczników kulinarnych: np. http://www.smaczny.pl/przelicznik_wag
OdpowiedzUsuń