Amerykany
Ponieważ są to ulubione ciastka mojego syna... wszędzie szukałam przepisu na Amerykany jak najbardziej wierne oryginalnej recepturze. Najlepszy przepis znalazłam tutaj. Ciastka wychodzą puszyste, mięciutkie i naprawdę pyszne.
Składniki na około 15 sztuk:
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 120 g margaryny
- 2 czubate łyżeczki amoniaku
- 3 szklanki cukru pudru
- 8 łyżek gorącej wody
- sok z cytryny
Margarynę roztopić w rondelku i odstawić do wystygnięcia. Do miski wbić jajka (fot.1), wlać mleko i zmiksować. Mąkę przesiać, dodać cukier i amoniak, wymieszać a następnie wsypać do jaj z mlekiem. Zmiksować. Na koniec wlać wystudzoną margarynę i ponownie wymieszać.
Przygotować dużą blachę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia i wykładać na nią ciasto (około 2 łyżek na jedno ciastko) w bardzo dużych odstępach (fot.2), ponieważ ciastka mocno wyrastają.
Piec przez około 15 minut w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce.
Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier. Jego gęstość można dowolnie regulować dosypując pudru lub dolewając wody. Tak przygotowanym lukrem posmarować ciastka od płaskiej strony.
drukuj przepis
1 komentarzy
Pyszne!! Pamiętam smak tych serwowanych w cukiernii tuż przy mojej podstawówce :) zaraz po lekcjach chodziłam na takie amerykanki :) pokaże się nie zrobienie takich w domu :)
OdpowiedzUsuń