Kulki Amaretto
Kiedy mamy ochotę, na małe, słodkie co-nie-co, to serdecznie polecam ten właśnie przepis na kulki Amaretto. Wystarczy trochę kruchych ciasteczek, trochę posiekanych migdałów oraz odrobina, mającego wpływ na główny smak likieru Amaretto.
Składniki na około 40 sztuk:
- 2 łyżki śmietany 30%
- 80 g masła
- 200 g białej czekolady
- 10 kruchych herbatników typu Petit Beurre
- 4 łyżki Amaretto
- 7 łyżek posiekanych migdałów
- posiekane migdały
Śmietanę podgrzać w kąpieli wodnej. Dodać masło i białą czekoladę. Całość podgrzewać, aż do momentu kiedy wszystko dobrze się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia (fot.1). Herbatniki drobno pokruszyć a następnie zalać 4 łyżkami rumu Amaretto. Dodać do rozpuszczonej czekolady, dosypać migdały i całość dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na około godzinę. Następnie z masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtoczyć w siekanych migdałach (fot.2).
Przechowywać w lodówce - ale nie dłużej niż tydzień.
drukuj przepis
0 komentarzy