Brzoskwiniowe ptasie mleczko

by - czerwca 12, 2011



Najlepszy pomysł na upalne dni to ciasta bez pieczenia :) Takie ciasto i chłodnik w jednym - tym razem z brzoskwiniami.

Składniki:
  • 3 małe waniliowe serki homogenizowane
  • galaretka cytrynowa
  • galaretka pomarańczowa
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 10 dag okrągłych biszkoptów
  • puszka brzoskwiń w syropie 
Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Dno tortownicy ściśle wyłożyć biszkoptami, w miejscach gdzie wystąpiły odstępy najlepiej wkruszyć kilka ciastek (fot.1). Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń pokroić w kostkę i dodać do masy serowej (fot.2). Wymieszać. Wyłożyć na biszkopty. Całość schłodzić przez około 1 godzinę.

W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę, wymieszać (fot.3) i wylać na masę serową. Ponownie całość schłodzić przez około 1 godzinę, żeby warstwa całkowicie zastygła. Pozostałe brzoskwinie pokroić na paski i rozłożyć na masie śmietanowej. Teraz należy przygotować galaretkę pomarańczową i poczekać, aż zacznie tężeć. Zalać nią brzoskwinie (fot.4). Schłodzić ciasto w lodówce, aż do momentu całkowitego zastygnięcia galaretki.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

5 komentarzy

  1. Świetne ciasto! Niedługo zamierzam je zrobić i już wiem, że będzie przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam dzisiaj, ale niestety po wylaniu galaretki, ta zmieszała się z bitą śmietaną :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Podstawową zasadą przy robieniu wszystkich warstwowych serników na zimno jest odczekanie odpowiedniego czasu po zalaniu każdej warstwy z osobna. Musi ona zawsze całkowicie zastygnąć, żeby móc nalewać następną. Po wlaniu przez ciebie galaretki na miękką strukturę warstwy śmietanowej, automatycznie się ona zapadła. Po wielu latach robienia ciast, widzę, że pewne rzeczy są dla mnie zbyt oczywiste... dlatego dziękuje za twój wpis, bo na jego podstawie naniosę niezbędne poprawki, żeby już nikt więcej nie miał jakichkolwiek wątpliwości dotyczących wykonania tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń