Murzynek z powidłami

by - kwietnia 10, 2011



Czasami mniej znaczy więcej... a proste nie znaczy gorsze. Murzynek jest jednym z najprostszych i najlepszych ciast pieczonych. Według mnie każda początkująca gospodyni domowa, powinna zaczynać swoją przygodę z wypiekami od tego właśnie przepisu :)

Składniki:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek powideł węgierkowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 5 łyżeczek kakao
Do posypania:
  • cukier puder

Do małego garnka wlać mleko. Dodać cukier, kakao, margarynę i mieszając, doprowadzić całość do wrzenia (fot.1). Wystudzić. Do masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać mikserem. Dodać powidła i wymieszać łyżką. Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać delikatnie do ciasta. Całość dobrze wymieszać łyżką (fot.2).

Przygotować foremkę 28 x 12 cm. Natrzeć ją tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto. Piec 50-60 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy