Murzynek z powidłami
Czasami mniej znaczy więcej... a proste nie znaczy gorsze. Murzynek jest jednym z najprostszych i najlepszych ciast pieczonych. Według mnie każda początkująca gospodyni domowa, powinna zaczynać swoją przygodę z wypiekami od tego właśnie przepisu :)
Składniki:
- 1/2 kostki margaryny
- 3 jaja
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek powideł węgierkowych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 5 łyżeczek kakao
- cukier puder
Do małego garnka wlać mleko. Dodać cukier, kakao, margarynę i mieszając, doprowadzić całość do wrzenia (fot.1). Wystudzić. Do masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać mikserem. Dodać powidła i wymieszać łyżką. Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać delikatnie do ciasta. Całość dobrze wymieszać łyżką (fot.2).
Przygotować foremkę 28 x 12 cm. Natrzeć ją tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto. Piec 50-60 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
drukuj przepis
0 komentarzy