Kuleczki Rafaello

by - kwietnia 04, 2011



Hmmm... któż nie lubi Rafaello? Kokosowego smakołyku z chrupiącego wafelka, który w środku ukrywa cały migdał, zatopiony w aksamitnym kremie, otulonego delikatnymi płatkami kokosa. Mniam... :) Jeżeli chcielibyśmy jednak spróbować jej domowej wersji, zachęcam do wypróbowania przepisu zamieszczonego poniżej. 

Składniki na około 70 sztuk:
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 g herbatników Petit Beurre
  • 50 sztuk migdałów
Masło utrzeć na puszystą masę. W trakcie ucierania dosypywać partiami cukier puder. Następnie dodać jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórków odsypać, będą nam potrzebne do obtoczenia) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

Herbatniki drobno pokruszyć (ja wykorzystuje z powodzeniem do tego celu sito do przecierania owoców), dodać do masy i wymieszać (fot.1). Z tak przygotowanej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć migdał. Jeżeli kupimy migdały w brązowej skórce, to aby ją usunąć należy migdały zalać wrzątkiem i odstawić na ok. pół godziny. Kiedy się namoczą, skórka "spuchnie" na ziarnach i da się łatwo usunąć palcami.  

Następnie każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (fot.2). Kuleczki schłodzić i przechowywać w lodówce.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy