Kuleczki Rafaello
Hmmm... któż nie lubi Rafaello? Kokosowego smakołyku z chrupiącego wafelka, który w środku ukrywa cały migdał, zatopiony w aksamitnym kremie, otulonego delikatnymi płatkami kokosa. Mniam... :) Jeżeli chcielibyśmy jednak spróbować jej domowej wersji, zachęcam do wypróbowania przepisu zamieszczonego poniżej.
Składniki na około 70 sztuk:
- 20 dag masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g herbatników Petit Beurre
- 50 sztuk migdałów
Masło utrzeć na puszystą masę. W trakcie ucierania dosypywać partiami cukier puder. Następnie dodać jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórków odsypać, będą nam potrzebne do obtoczenia) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Herbatniki drobno pokruszyć (ja wykorzystuje z powodzeniem do tego celu sito do przecierania owoców), dodać do masy i wymieszać (fot.1). Z tak przygotowanej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć migdał. Jeżeli kupimy migdały w brązowej skórce, to aby ją usunąć należy migdały zalać wrzątkiem i odstawić na ok. pół godziny. Kiedy się namoczą, skórka "spuchnie" na ziarnach i da się łatwo usunąć palcami.
Następnie każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (fot.2). Kuleczki schłodzić i przechowywać w lodówce.
![]() |
![]() |
drukuj przepis
0 komentarzy