Tarte ciasto z kokosem
Naprawdę kokosowa pychota :) Tarte ciasto z kokosem to pyszny, nieskomplikowany i bardzo pożywny deser. Połączenie kokosa, orzechów i polewy kakaowej daje wprost niezwykły efekt. Ze względu na brak cukru w cieście zasadniczym jest mało słodkie. Ciasto długo zachowuj swoją świeżość. Jest przepyszne zaraz po upieczeniu, ale równie dobrze sprawdza się po 2-3 dniach.
- 3 szklanki mąki
- 5 jajek
- 250 g margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g posiekanych orzechów
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
- 200 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki wody
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękką margarynę i 5 żółtek. Zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Dwie odłożyć na bok a do jednej dodać 2 łyżki kakao (fot.1). Kawałki ciasta włożyć do zamrażalnika na minimum godzinę.
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle mieszając dodawać stopniowo całą szklankę cukru. Następnie wsypać orzechy i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać.
Przygotować blaszkę 24 x 24 cm, wysmarowaną margaryną i wysypaną kaszą manną. Wyjąć ciasta z zamrażalnika i zetrzeć na tarce jedno ciasto jasne a następnie ciemne (fot.2). Na to wylać pianę z wiórkami kokosowymi i orzechami (fot.3). Na wierzch starkować ostatni kawałek jasnego ciasta. Piec w temp. 200ºC około 45 minut. Po wyjęciu ponakłuwać całość patyczkiem do pieczenia (fot.4), tak aby później nasza polewa czekoladowa mogła wniknąć w całe ciasto.
Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę cukru, 4 łyżki wody, cukier waniliowy i 3 łyżki kakao. Intensywnie mieszać aż do momentu kiedy polewa zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Kiedy polewa zacznie gęstnieć a na jej powierzchni zacznie ścinać się górna warstwa - polać nią wystudzone ciasto.
Przepis wyszperany na blogu cukierniczka
drukuj przepis
0 komentarzy