Wiatraczki marcepanowo-malinowe
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka. Idealne kiedy odwiedzają nas niespodziewani goście. Połączenie malin z marcepanem, umieszczone w cieście francuskim jest po prostu nieziemskie :) Polecam serdecznie.
Składniki na około 8 sztuk:
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 275g
- 10 dag masy marcepanowej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 10 dag konfitur malinowych
- żółtko
- 2 łyżki mleka
Ciasto francuskie rozmrozić. Rozwinąć jedno opakowanie. Zwilżyć wodą. Ułożyć na nim drugi kawałek ciasta i rozwałkować, tak aby oba kawałki dobrze się połączyły.
Prostokąt z ciasta pokroić na kwadraty o boku 12 cm. Rogi naciąć ku środkowi (nacięcia powinny mieć około 5 cm długości). Środek kwadratów pozostawić nietknięty (fot.1).
Ciasto posmarować cienko śmietaną. W środku każdego kwadratu położyć łyżkę konfitur malinowych i lekko je rozsmarować. Przykryć cienkim plasterkiem marcepanu w kształcie spłaszczonego kółeczka (fot.2).
Z kwadratów uformować wiatraczki, zaginając co drugi róg ciasta ku środkowi. Ze skrawków ciasta, które nam pozostanie wykroić najlepiej nakrętką lub małą foremką kółeczka o średnicy około 1,5 cm. Ponaklejać je na środku wiatraczków.
Żółtko rozmącić z mlekiem i za pomocą pędzelka posmarować te części skrzydeł wiatraczków, które nie są posmarowane śmietaną.
Ciastka ułożyć na blasze opłukanej zimną wodą. Piec w temp. 200ºC około 15 minut.
drukuj przepis
0 komentarzy