Rożki morelowe
Rożki morelowe to dosyć prosty i smaczny pomysł na wykorzystanie mrożonego ciasta francuskiego. To delikatne i szybkie ciasteczka, które można zrobić w krótkim czasie. Zamiast moreli można wykorzystać brzoskwinie lub podduszone jabłka.
- gotowe ciasto francuskie 275g
- 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem
- 4/5 szklanki mleka
- 40 ml likieru migdałowego
- mała puszka moreli w syropie
- 10 dag czekolady mlecznej do ozdoby
Morele odsączyć z syropu i pokroić na małe kawałki. Na każdym trójkącie położyć około łyżeczki masy budyniowej i kilka kawałków moreli (fot.2). Nadzienie nakładać po szerszej stronie trójkątów z ciasta, żeby nie wypłynęło podczas pieczenia. Zwinąć rożki w kierunku szpica. Na koniec zwinięte ciasto zgiąć, tworząc kształt rożka.
Rożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 220ºC.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Napełnić nią małą torebkę foliową albo szprycę z cieniutką końcówką i wycisnąć na gotowe rogaliki dekoracyjne zygzaki.
drukuj przepis
0 komentarzy