Francuskie rurki z bitą śmietaną
Bardzo prosty przepis - prościej już się chyba nie da. A szczególnie jeżeli użyjecie gotowego ciasta francuskiego. Delikatne, chrupiące, listkowane ciasto francuskie wypełnione po brzegi bitą śmietaną - już z założenia skazane na pełen sukces :)
Składniki na około 18 sztuk:
- gotowe ciasto francuskie 275g
- 400 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- 2 małe opakowania Śmietan-Fix
- cukier puder do posypania
Ciasto francuskie rozmrozić. Rozwinąć i pokroić w paski szerokości 2 cm (fot.1). Nawinąć na posmarowaną masłem rurkę zaczynając od węższej części. Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2). Piec 15 minut w temp. 200ºC. Po upieczeniu zdjąć z metalowych foremek i odstawić na kratce do ostygnięcia.
W między czasie wlać śmietanę kremówkę do wysokiego naczynia i ubić na sztywno. Tuż przed końcem ubijania dodać cukier i Śmietan-Fix-y.
Wystudzone rurki napełnić bitą śmietaną za pomocą szprycy do dekoracji tortów. Posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego samego dnia. Są wtedy delikatne i kruche. Pycha :)
drukuj przepis
0 komentarzy