Dziś zaproponuje przepis na klasyczny keks z mnóstwem kolorowych bakalii. Jest to ciasto dosyć szybkie do przygotowania, więc możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas na to ochota. Jest mięciutki i aromatyczny. Jego niepodważalną zaletą jest to, że długo utrzymuje świeżość. Jest smaczny zarówno zaraz po upieczeniu, jak i w kolejnych dniach (nawet do tygodnia). Żeby długo utrzymał swoją świeżość, należy go zaraz po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka i odstawić w chłodne miejsce.
Składniki na 2 blaszki:
- 3/4 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- kostka margaryny
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, śliwki kalifornijskie, żurawina, morele, orzechy)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii
Ciasto wlać do foremek keksówek, do 3/4 wysokości, wysmarowanych dobrze masłem i wysypanych bułką tartą (fot.2). Piec około 55-60 minut w temp. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
drukuj przepis
0 komentarzy