Keks

by - marca 06, 2011



Dziś zaproponuje przepis na klasyczny keks z mnóstwem kolorowych bakalii. Jest to ciasto dosyć szybkie do przygotowania, więc możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas na to ochota. Jest mięciutki i aromatyczny. Jego niepodważalną zaletą jest to, że długo utrzymuje świeżość. Jest smaczny zarówno zaraz po upieczeniu, jak i w kolejnych dniach (nawet do tygodnia). Żeby długo utrzymał swoją świeżość, należy go zaraz po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka i odstawić w chłodne miejsce.

Składniki na 2 blaszki:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • kostka margaryny
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, śliwki kalifornijskie, żurawina, morele, orzechy)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii
Zagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści, do garnka włożyć margarynę i rozpuścić ją. Gdy ostygnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka (fot.1). Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno i bakalie uprzednio obtoczone w mące ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie muszą być pocięte na drobne kawałeczki. Wymieszać.

Ciasto wlać do foremek keksówek, do 3/4 wysokości, wysmarowanych dobrze masłem i wysypanych bułką tartą (fot.2). Piec około 55-60 minut w temp. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy