Szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem jest prosta w przygotowaniu i w dodatku bardzo smaczna. Połączenie jabłek z budyniem waniliowym zaserwowane w kruchym cieście jest rewelacyjne :) Ciasto jest wilgotne, delikatne a masa budyniowa dodatkowo wzbogaca smak. Szczerze mówiąc, szarlotka najlepsza jest na drugi dzień (pod warunkiem, że przetrwa :) ).
Składniki:
- 450 g mąki
- 250 g margaryny Kasia
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 750 ml mleka
- 3 łyżki cukru
Obrać jabłka. Pokroić je na ósemki. Włożyć do miski i przesypać cukrem (fot.1). Odstawić na 5 minut, tak żeby owoce puściły sok. Następnie wyłożyć nimi formę z ciastem. Ugotować budyń i jeszcze gorącym zalać jabłka (fot.2). Pozostałe ciasto utrzeć na tarce i posypać nim jabłka (fot.3). Dlatego najlepiej, żeby ciasto na kruszonkę aż do samego końca trzymane było w zamrażalniku – im twardsze, tym lepsze do tarkowania.
Piec 50 min. w temp. 180°C. Wystudzić i posupać obficie cukrem pudrem (fot.4). Ciasto jest przepyszne. Chyba jeszcze lepsze na drugi dzień. Pod warunkiem, że dotrwa do tego czasu :)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
drukuj przepis
0 komentarzy