Kruche trójkąty
Dzisiaj zaproponuje pyszne, kruche ciasteczka, przełożone delikatnym kremem budyniowym. Ciasteczka mają to do siebie, że z godziny na godziny robią się coraz lepsze. Tak więc najlepiej dać im szanse na poleżenie przez kilka godzin.
Składniki na około 30 sztuk ciasteczek:
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka mleka
- 1 budyń o smaku waniliowym
- 100 g miękkiego masła
- 350 ml mleka
- 50 g cukru kilka kropli aromatu waniliowego
- cukier puder do posypania
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość 3-4 mm.
Ugotować budyń w 350 ml mleka z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu wierzch budyniu posypać cukrem pudrem, aby nie powstał kożuch. Masło utrzeć na puszystą masę, a później dodawać po łyżce dobrze wystudzonego budyniu. Dodać aromat do smaku.
Z rozwałkowanego ciasta powycinać radełkiem kwadraty o bokach 5x5 cm. Następnie każdy kwadrat przeciąć dodatkowo po przekątnej (fot.1). Otrzymane trójkąty podzielić na dwie części. W połowie wykroić mniejsze trójkąciki - tak, aby powstały puste okienka.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i piec 8-10 min. w temp. 170ºC.
Upiec wszystkie i dobrze wystudzić na kratce (fot.2).
Trójkąty z okienkiem posypać obficie cukrem pudrem (fot.3) a pełne, posmarować kremem budyniowym (fot.4). Połączyć.
drukuj przepis
0 komentarzy