Kruche trójkąty

by - lutego 10, 2011



Dzisiaj zaproponuje pyszne, kruche ciasteczka, przełożone delikatnym kremem budyniowym. Ciasteczka mają to do siebie, że z godziny na godziny robią się coraz lepsze. Tak więc najlepiej dać im szanse na poleżenie przez kilka godzin.

Składniki na około 30 sztuk ciasteczek:
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mleka
Składniki na krem:
  • 1 budyń o smaku waniliowym
  • 100 g miękkiego masła
  • 350 ml mleka
  • 50 g cukru kilka kropli aromatu waniliowego
  • cukier puder do posypania
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość 3-4 mm.

Ugotować budyń w 350 ml mleka z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu wierzch budyniu posypać cukrem pudrem, aby nie powstał kożuch. Masło utrzeć na puszystą masę, a później dodawać po łyżce dobrze wystudzonego budyniu. Dodać aromat do smaku. Z rozwałkowanego ciasta powycinać radełkiem kwadraty o bokach 5x5 cm. Następnie każdy kwadrat przeciąć dodatkowo po przekątnej (fot.1). Otrzymane trójkąty podzielić na dwie części. W połowie wykroić mniejsze trójkąciki - tak, aby powstały puste okienka.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i piec 8-10 min. w temp. 170ºC. Upiec wszystkie i dobrze wystudzić na kratce (fot.2). Trójkąty z okienkiem posypać obficie cukrem pudrem (fot.3) a pełne, posmarować kremem budyniowym (fot.4). Połączyć.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy