Bułeczki czosnkowe

by - czerwca 27, 2021

Dzisiaj, na miły początek dnia zaproponuję wyśmienite bułeczki drożdżowe z dodatkiem masła czosnkowego i pietruszki. Świetnie nadają się na tradycyjne kanapki z ulubionymi, wytrawnymi dodatkami. Po upieczeniu bułeczki są mięciutkie i lekko chrupiące z zewnątrz od masełka. Uwaga! Znikają błyskawicznie ;)

Składniki:

  • 450 g mąki tortowej (lub chlebowej)
  • 10 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 g suszonych drożdży instant
  • 260 ml mleka
  • 30 g masła (roztopionego)

Nadzienie (masło czosnkowe):

  • 60 g miękkiego masła
  • 3 łyżeczki natki pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania wierzchu)
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników (poza masłem) i zagnieść całość, do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Pod koniec zagniatania dodać roztopione masło. Uformować kulę, włożyć do miski oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce (przykryte ściereczką) na około 1,5 godziny (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić z nich podłużne lub okrągłe bułeczki. Gotowe układać na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia - zachowując spore odstępy. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości).

Teraz należy przygotować nadzienie czosnkowe. Pietruszkę bardzo drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki nadzienia, przełożyć do miseczki i rozetrzeć je grzbietem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub worka cukierniczego z odciętym rogiem.

Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem (za pomocą pędzelka), a następnie ostrym nożem naciąć każdą na środku i wycisnąć w to miejsce masełko czosnkowe.

Piec w temperaturze 180ºC (grzanie góra-dół) przez około 15-20 minut. Studzić na kratce.

Źródło (z niewielkimi zmianami): mojewypieki.com


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy