Bułeczki czosnkowe
Dzisiaj, na miły początek dnia zaproponuję wyśmienite bułeczki drożdżowe z dodatkiem masła czosnkowego i pietruszki. Świetnie nadają się na tradycyjne kanapki z ulubionymi, wytrawnymi dodatkami. Po upieczeniu bułeczki są mięciutkie i lekko chrupiące z zewnątrz od masełka. Uwaga! Znikają błyskawicznie ;)
Składniki:
- 450 g mąki tortowej (lub chlebowej)
- 10 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 g suszonych drożdży instant
- 260 ml mleka
- 30 g masła (roztopionego)
Nadzienie (masło czosnkowe):
- 60 g miękkiego masła
- 3 łyżeczki natki pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania wierzchu)
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników (poza masłem) i zagnieść całość, do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Pod koniec zagniatania dodać roztopione masło. Uformować kulę, włożyć do miski oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce (przykryte ściereczką) na około 1,5 godziny (do podwojenia objętości).
Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić z nich podłużne lub okrągłe bułeczki. Gotowe układać na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia - zachowując spore odstępy. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości).
Teraz należy przygotować nadzienie czosnkowe. Pietruszkę bardzo drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki nadzienia, przełożyć do miseczki i rozetrzeć je grzbietem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub worka cukierniczego z odciętym rogiem.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem (za pomocą pędzelka), a następnie ostrym nożem naciąć każdą na środku i wycisnąć w to miejsce masełko czosnkowe.
Piec w temperaturze 180ºC (grzanie góra-dół) przez około 15-20 minut. Studzić na kratce.
Źródło (z niewielkimi zmianami): mojewypieki.com
drukuj przepis
0 komentarzy