Placek jogurtowy z rabarbarem i płatkami migdałowymi

by - maja 15, 2021

Jest maj... mój ulubiony miesiąc :) A wraz z majem na straganach pojawił się rabarbar. W związku z tym postanowiłam, że u mnie musi pojawić się przepis na ciasto z rabarbarem. 
Tym razem proponuję, szybki w przygotowaniu placek jogurtowy. Ciasto jogurtowe najlepsze jest zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe. Idealnie komponuje się ze szklanką mleka :). 

Składniki:

  • 5 jaj
  • 400g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 ml oleju roślinnego (u mnie z pestek winogron)
  • 220g jogurtu naturalnego (dałam gęsty, typu „grecki”)
  • 500g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru (waga po odcięciu liści)
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 50 g płatków migdałowych
Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Przygotować dużą blaszkę 35x25 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na kawałki ok. 0,5-1 cm grubości. Posypać 2 łyżkami cukru – wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C (grzanie góra-dół). 
Mąkę przesiać do oddzielnej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka jaj od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno olej roślinny, jogurt, oraz ekstrakt waniliowy. Ciągle ucierając – dodawać po mąkę, wsypując ją stopniowo po jednej łyżce..
Na koniec dodać całą pianę z białka i bardzo delikatnie wymieszać masę (najlepiej ręcznie łopatką silikonową lub drewnianą łyżką).
Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki. Na wierzchu równomiernie rozłożyć rabarbar i posypać płatkami migdałowymi.
Piec około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło – można przykryć je z wierzchu folią aluminiową.

Ostudzone ciasto oprószyć obficie cukrem pudrem.

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy