Mini szarlotki w cieście francuskim
Mini szarlotki - to idealna alternatywa dla dużego ciasta na świątecznym stole. Jeżeli brakuje Ci czasu, albo ochoty ;) na pieczenie całej blachy jabłecznika - to jest przepis właśnie dla Ciebie.
Składniki:
- 3 jabłka szara reneta
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 opakowania ciasta francuskiego XXL (50x25 cm)
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Lukier:
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki wody
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ćwiartki, a następnie na bardzo cienkie plasterki. Przełożyć do rondla, dodać cynamon i cukier i delikatnie przemieszać całość drewnianą łyżka. Wlać odrobinę wody i dusić na średnim ogniu przez około 15 minut. Jabłka nie mogą nam się rozpadać, tylko delikatnie zmięknąć. Odstawić do przestudzenia.
Obydwa płaty ciasta francuskiego rozwinąć. Z każdego z nich wyciąć parzystą ilość kółek o średnicy 5 cm (fot.1). Ponieważ ciasto francuskie szybko wysycha, polecam przykryć 1 płat (którego nie używamy) bawełnianą ściereczką.
Na połowie z wyciętych wcześniej krążków ciasta, nałożyć jabłka (fot.2). Następnie każdy przykryć drugim krążkiem. Docisnąć krawędzie najpierw palcem a następnie widelcem (fot.3). Na środku każdego ciasteczka naciąć krzyż (1x1 cm) (fot.4).
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (z termoobiegiem). Ciastka posmarować żółtkiem rozmąconym z 1 łyżką mleka. Piec około 10 minut do momentu, kiedy mini szarlotki nabiorą ładnego, rumianego koloru. Studzić na kratce.
Na koniec przygotować lukier. Cukier puder dokładnie wymieszać z 2 łyżkami wody. Wystudzone ciasteczka lekko polukrować.
Wygląd ciasteczek inspirowany zdjęciem: pinterest
0 komentarzy