wtorek, grudnia 31, 2019

Muffinki z kremem Oreo



Dziś, w ostatni dzień roku - zaproponuję bardzo szybkie i bardzo smaczne muffinki z kremem śmietanowym z dodatkiem ciasteczek Oreo. Takie prawdziwe słodkości "last minute" :)

Składniki na 12 sztuk:
  • 200 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 160 g cukru
  • 150 ml napoju gazowanego typu Pepsi
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka

Krem z ciasteczkami Oreo:
  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 5 płaskich łyżek cukru pudru
  • 150 g ciasteczek Oreo (pokruszonych na drobne okruszki)

Do dekoracji:
  • 12 szt. ciasteczek Mini Oreo

Zaczynamy od przygotowania babeczek. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier. Wymieszać i odstawić.
W drugiej misce umieścić wszystkie mokre składniki - roztrzepane jajka, Pepsi i olej.
Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko - tylko do połączenia się składników.

Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki (fot.1). Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem - czy na pewno babeczki dobrze się dopiekły. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. 

Teraz czas na krem. Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Śmietanę, mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu waniliowego (fot.2). Na sam koniec dodać ciasteczkowe okruszki i wymieszać całość delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką.

W każdej wystudzonej babeczce naciąć otwór w środku. Można to wykonać specjalnym narzędziem (fot.3) lub po prostu małym nożykiem. Następnie wszystkie muffinki udekorować wcześniej przygotowanym kremem, pamiętając o dokładnym wypełnieniu otworów wewnątrz każdej babeczki (fot.4).

Na koniec udekorować muffinki ciasteczkami mini Oreo.


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Publikowanie komentarza