Sernik z jagodami i kruszonką
Chociaż jedno ciasto z jagodami w sezonie musi być :) Proponuję na dzisiaj pyszny sernik, na
kruchym spodzie, z pokaźną warstwą jagód i słodką kruszonką. Do tego sernika
wybitnie polecam samodzielnie mielony twaróg, a nie taki z wiaderka. Wychodzi
wtedy o wiele smaczniejszy.
Składniki na spód i kruszonkę:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g masła, zimnego
- 95 g drobnego cukru do wypieków
- 10 g cukru waniliowego
Masa serowa:
- 800 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 3 jajka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- 10 cukru waniliowego
Warstwa jagód:
- 400 g jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do posypania:
- cukier puder
Twaróg zmielić 3-krotnie w maszynce do mięsa.
Spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować kruchy spód. Wszystkie składniki szybko zagnieść (można za pomocą melaksera) i uformować jednolitą kulę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyjąć i 2/3 ciasta wgnieść w spód tortownicy. Można w tym celu wykorzystać spód szklanki, żeby wyrównać powierzchnię (fot.1). Pozostałą 1/3 ciasta zbić w kulę, ponownie owinąć folią i umieścić w lodówce.
Jagody delikatnie umyć, a następnie odstawić do odsączenia i całkowitego osuszenia.
Spód ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez 15 do 18 minut – do momentu aż spód będzie złoty.
Zmielony twaróg umieścić w misce, dodać do niego jajka, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Gdy spód będzie podpieczony, wyjąć go z piekarnika i wylać na niego masę serową (fot.2). Wymieszać jagody (idealnie suche) z mąką ziemniaczaną, i rozsypać równomiernie na masie serowej (fot.3).
Następnie wyjąć z lodówki resztę kruchego ciasta i rozkruszyć ją równomiernie na jagodach tworząc mniejsze i większe grudki kruszonki (fot.4).
Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze przez ok. 50 minut – do momentu gdy kruszonka będzie złota.
Gotowy sernik dobrze wystudzić, a następnie przechowywać w lodówce.
Przed podaniem sernika, posypać go obficie cukrem pudrem.
drukuj przepis
0 komentarzy