Ciasteczka Husarenkrapfen
Husarenkrapfen, to tradycyjne niemieckie ciasteczka, najczęściej przygotowywane z okazji świąt Bożego Narodzenia. Tłumacząc na polski ciasteczka nazywane były by pączkami huzara, ale znane są również pod nazwą oczy anioła :)
Są to bardzo delikatne i kruche ciasteczka, których czerwone wypełnienie z galaretki, zdecydowanie wyróżnia je spośród innych smakołyków na talerzu.
Składniki na ciastka (około 40 szt.):
Do wypełnienia:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść razem. Ciasto uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do temp. 180˚C (grzanie góra-dół).
Ciasto podzielić na trzy równe części. Zrobić z nich rulony (fot.1) i pociąć każdy na około 15 równych kawałków (fot.2). Następnie z każdego kawałka utoczyć kulki. Tak przygotowane ciastka ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą końcówki drewnianej łyżki, wcisnąć w każdej kulce okrągłe zagłębienie (fot.3). Wstawić ciastka do piekarnika i piec około 15 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasteczka, obficie obsypać cukrem pudrem i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotować galaretkę z czerwonej porzeczki. Do naczynia wlać 250 ml (nie więcej!) wrzątku, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić. Gdy wystygnie przelać zawartość do torebki foliowej, dobrze zamknąć i włożyć do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć - odciąć róg torebki i wypełnij nią zagłębienia we wcześniej przygotowanych ciasteczkach (fot.4).
Składniki na ciastka (około 40 szt.):
- 200 g mąki
- 75 g cukru pudru
- 1 opak. małego cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- cukier puder
- galaretka z czerwonej porzeczki (takiej na 500 ml wody)
- 250 ml wrzątku
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść razem. Ciasto uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do temp. 180˚C (grzanie góra-dół).
Ciasto podzielić na trzy równe części. Zrobić z nich rulony (fot.1) i pociąć każdy na około 15 równych kawałków (fot.2). Następnie z każdego kawałka utoczyć kulki. Tak przygotowane ciastka ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą końcówki drewnianej łyżki, wcisnąć w każdej kulce okrągłe zagłębienie (fot.3). Wstawić ciastka do piekarnika i piec około 15 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasteczka, obficie obsypać cukrem pudrem i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotować galaretkę z czerwonej porzeczki. Do naczynia wlać 250 ml (nie więcej!) wrzątku, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić. Gdy wystygnie przelać zawartość do torebki foliowej, dobrze zamknąć i włożyć do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć - odciąć róg torebki i wypełnij nią zagłębienia we wcześniej przygotowanych ciasteczkach (fot.4).
drukuj przepis
0 komentarzy