Makowa panienka
Makowa panienka, to delikatne, lekkie ciasto z intensywnie cytrynowym kremem i idealnie pasującą polewą z białej czekolady.
Składniki na ciasto:
- 150 g maku
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g cukru
- 8 białek
- 4 żółtka
Składniki na krem:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 350 ml mleka (koniecznie UHT!)
- 200 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn)
- 200 g cukru
- 4 żółtka
- 200 g miękkiego masła
Składniki na polewę:
- 200 g białej czekolady
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, aż do zużycia 100 g. Miksować do chwili, aż masa stanie się gęsta i mocno błyszcząca. Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować (przez około 5 minut).
Mak połączyć z kokosem i migdałami (fot.1). Dodać do piany jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą, do momentu połączenia się składników.
Foremkę o wymiarach 28 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę wylać do formy, a drugą wstawić do lodówki. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec 20 minut (ciasta nie można przesuszyć). Po upieczeniu jednego placka, postępować dokładnie tak samo i upiec drugi placek makowy, z masy oczekującej w lodówce.
Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotować krem.
Mleko połączyć z sokiem z cytryny (użycie mleka UHT, jest takie ważne, ponieważ po dodaniu soku z cytryny inne niż UHT się zważy). Odlać pół szklanki, a resztę zagotować z cukrem. Z odlanym mlekiem wymieszać budynie i żółtka. Wlać na gotujące się mleko i przygotować budyń, intensywnie mieszając, tak aby nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło zmiksować na białą, puszystą masę. Do masła dodać po łyżce zimnego budyniu i miksować do chwili utworzenia się gładkiego kremu.
Krem rozsmarować na placku makowo-kokosowym (fot.2) i przykryć go drugim ciastem. Docisnąć i wstawić do lodówki, tak aby masa dobrze zastygła (co najmniej 3-4 godziny).
Na koniec białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.
drukuj przepis
4 komentarzy
Ładna ta panienka)))
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyszło to ciacho, poproszę kawałeczek.
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń