Kora orzechowa
Kora orzechowa, to wyśmienite delikatne ciasto z mnóstwem bakalii, przełożone kremem budyniowo-brzoskwiniowym. Można je serwować z okazji świąt lub innych spotkań rodzinnych w większym gronie. Dzisiaj przedstawiam jego nieco "odchudzoną" wersję, w stosunku do tej, która jest powszechnie znana - bez delicji i galaretki na wierzchu. Jakoś ta wersja o wiele bardziej przypadła mi do gustu :)
Składniki na ciasto:
- 100 g orzechów włoskich siekanych
- 100 g orzechów włoskich zmielonych
- 100 g rodzynek
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g drobnego cukru
- 8 białek
- 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka użyjemy do kremu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża puszka brzoskwiń
- 2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
- 250 ml mleka UHT
- 250 ml soku z brzoskwiń (odcedzić puszkę brzoskwiń, jeżeli ilość soku jest niewystarczająca uzupełnić wodą)
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 200 g miękkiego masła
Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Białka ubić mikserem na sztywno (fot.1). Dodać cukier, dalej ubijając. Następnie żółtka. Odstawić mikser. Wrzucić resztę pozostałych składników. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Foremkę o wymiarach 28 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę wylać do formy (fot.2), a drugą wstawić do lodówki. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec 20 minut (ciasta nie można przesuszyć). Po upieczeniu jednego placka, postępować dokładnie tak samo i upiec drugi placek, z masy oczekującej w lodówce.
Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotować krem.
Teraz czas na krem. Zimne mleko UHT mieszać z sokiem z brzoskwiń (użycie mleka UHT, jest takie ważne, ponieważ po dodaniu soku z brzoskwiń, inne mleko niż UHT się zważy). Odlać trochę do kubeczka, w którym rozpuścimy proszek budyniowy i obie mąki. Resztę mleka z sokiem zagotować. W kubeczku rozpuścić proszek budyniowy z obu opakowań, cukier, cukier waniliowy, mąkę tortową i ziemniaczaną. Kiedy mleko się zagotuje wlać do niego zawartość kubka, mieszając energicznie, żeby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń, uważając, żeby go nie przypalić. Zdjąć z ognia. Po kilku minutach dodać żółtka. Zamieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło zmiksować na białą, puszystą masę. Do masła dodać po łyżce zimnego budyniu i miksować do chwili utworzenia się gładkiego kremu.
Miękkie masło zmiksować na białą, puszystą masę. Do masła dodać po łyżce zimnego budyniu i miksować do chwili utworzenia się gładkiego kremu.
Brzoskwinie pokroić w kostkę. Odsączyć. Dodać do kremu. Wymieszać.
Tak uzyskanym kremem, przełożyć pierwsze ciasto (fot.3). Dokładnie rozsmarować. Przykryć drugim plackiem. Delikatnie docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce, by ciasto się "przegryzło". Podawać posypane cukrem pudrem (fot.4).
Źródło: addiopomidory.blogspot.com
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
drukuj przepis
8 komentarzy
mam podobny przepis na ciasto "kora dębu", jeszcze z galaretką
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze Ci posmakowalo. Ja tez wole te prostsza z-wersje :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Anna
A ja dziękuje za wyśmienity przepis. Pozdrawiam słodziutko :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakuje :) Serdecznie polecam.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :D
OdpowiedzUsuńczy początkująca osoba poradzi sobie z tym ciastem?jakiego masła i mleka najlepiej użyć?
OdpowiedzUsuńMyślę, że bez problemu. Proszę się tylko trzymać dokładnie ilości składników i kolejności ich łączenia. Użyłam mleka 3,2% - (koniecznie UHT!) i masła w temp. pokojowej 82% tłuszczu.
UsuńTrzymam kciuki za powodzenie przepisu :))