niedziela, października 14, 2012

Tarta z karmelem i bananami



Ostatnio w kawiarni bardzo spodobała mi się tarta bananowa. Spróbuję ją odtworzyć, ponieważ jest to naprawdę warte uwagi, aromatyczne, pyszne ciasto. Połączenie kruchego podkładu, z bananami, karmelem i bitą śmietaną - to po prostu poezja smaku :)

Składniki na ciasto:
  • 250g mąki
  • 50g cukru 
  • 125g masła
  • 1 łyżka wody
  • kilka kropli aromatu waniliowego
Składniki na wierzch:
  • gotowa masa krówkowa Gostyń 350g
  • 4 dojrzałe banany
  • 350 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 opak. Śmietan-Fixu
  • małe opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • płatki migdałowe do dekoracji 
Składniki na ciasto szybko zagnieść i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki. Przygotować formę o średnicy 26cm wysmarowaną tłuszczem. Wylepić ją ciastem formując 2-3 cm brzeg. Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Wyjąć i ponakłuwać widelcem (fot.1). Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 minut, korzystając z funkcji termoobieg. Odstawić do ostygnięcia.

Wystygnięte ciasto posmarować równomiernie gotową masą krówkową (jeżeli będzie zbyt gęsta podgrzać ją chwilę w rondelku - intensywnie mieszając) (fot.2). Banany pokroić na krążki o grubości około 1 cm. Ułożyć ściśle na masie (fot.3). Śmietanę kremówkę ubić na sztywno ze Śmietan-fixem i cukrem waniliowym. Rozsmarować na cieście, pokrywając banany (fot.4). Wstawić do lodówki.
W międzyczasie rozgrzać patelnie teflonową. Nie smarując jej tłuszczem, podpiec na niej przez chwilę, garść płatków migdałowych (fot.5). Odstawić do przestudzenia.

Posypać ciasto z wierzchu płatkami (fot.6). Życzę smacznego  :)


  drukuj przepis

2 komentarze :

  1. wygląda zacnie... chyba zrobię, bo na samą myśl o smaku mi ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń