Babeczki z jabłkami i kremem z białej czekolady

by - grudnia 22, 2025

Te babeczki to połączenie klasycznych smaków w wyjątkowo deserowej odsłonie. Kruche, maślane ciasto stanowi idealną bazę dla delikatnie karmelizowanych jabłek, które nadają całości lekko owocowej świeżości. Ich naturalna kwaskowość doskonale równoważy słodycz kremu, tworząc harmonijną i bardzo przyjemną kompozycję.
 Na wierzchu znajduje się aksamitny krem z białej czekolady, śmietanki i mascarpone – puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach. To właśnie on nadaje babeczkom elegancki charakter i sprawia, że deser wygląda i smakuje jak z dobrej cukierni. Idealne na rodzinne spotkania, święta lub wtedy, gdy masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego do kawy.

Z podanych składników wychodzi 12 babeczek.


Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 120 g masła (schłodzonego)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 4 jabłka (np. Reneta)
  • 2-3 łyżki cukru

Krem z białą czekoladą:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g białej czekolady

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do rondla z grubym dnem, dodać cukier i smażyć do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Podczas smażenia można dodać odrobinę wody, żeby jabłka się nie przypaliły. Odstawić do przestudzenia.

Mąkę razem z cukrem pudrem - przesiać na stolnicę. Dodać żółtka, sól oraz pokrojone w kostkę, schłodzone masło. Całość siekać nożem, aż powstaną drobne okruchy, a później szybko wyrabiać już całość dłońmi. 
Ważne, aby wyrabianie trwało jak najkrócej (tylko do połączenia składników), żeby tłuszcz za bardzo nie ogrzał się od temperatury otoczenia lub ciepła dłoni. Jeżeli tak się stanie, da to efekt „zaciągnięcia” kruchego ciasta, które skurczy się lub zdeformuje w trakcie wypiekania, a po wystudzeniu będzie twarde.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Formę na 12 muffinek posmarować wewnątrz wgłębień, cienką warstwą masła (najlepiej za pomocą pędzelka).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzanie góra-dół).
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek o grubości około 3-4 mm. Teraz najlepiej powycinać szklanką lub inną okrągłą foremką - placki z ciasta i wylepić nimi wgłębienia foremki. Ciasto ponakłuwać. 
Tak przygotowane tartaletki piec przez około 15 minut, do momentu aż się ładnie zarumienią.
Po tym czasie wyjąć formę, wypełnić babeczki jabłkami i ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 7 minut.
Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

200 ml śmietany i 150 g białej czekolady rozpuścić razem w kąpieli wodnej, aż powstanie jednolita, gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia a następnie wstawić jeszcze na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie w misce umieścić 200 g serka mascarpone i roztopioną czekoladę ze śmietaną. Miksować razem, aż powstanie puszysty, gęsty krem (przez około 3 minuty).
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do dekoracji i ozdobić babeczki.


Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy