Kruche ciasteczka duszki
Słodko, krucho i z lekkim dreszczykiem – tak najlepiej opisać te urocze ciasteczka w kształcie duszków, które idealnie wpisują się w klimat jesiennych wypieków i halloweenowych przyjęć. Ich sekretem jest ciasto o wyjątkowej delikatności, uzyskane dzięki użyciu samych żółtek jajek. Dzięki temu kruche ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach, a ich maślany aromat wypełnia kuchnię już podczas pieczenia.
Każde z nich kryje w sobie porcję gładkiego dżemu truskawkowego, który po przełożeniu delikatnie wypływa przez „oczka” duszków, tworząc zabawny, lekko straszny efekt. Oprószone odrobiną cukru pudru, wyglądają uroczo, smakują wybornie i znikają z talerza szybciej, niż zdążą wystygnąć.
To idealny wypiek, by w prosty sposób wprowadzić odrobinę magii (i słodyczy!) do jesiennego popołudnia.
Składniki:
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 2 łyżki mleka
Nadzienie:
- 200 g dżemu truskawkowego (gładkiego, bez kawałków owoców)
Do posypania:
- cukier puder
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkowywać porcjami na cienkie placki o grubości około 3 mm.
Za pomocą foremki w kształcie serduszka, o wysokości 12 cm wycinać ciasteczka, które następnie trzeba przeciąć na pół (pionowo) tak, żeby powstały dwie "łezki".
W połowie ciastek, wyciąć buźki i oczka, a połowę zostawić w całości. Powyginać lekko ogonki, raz w jedną stronę, raz w drugą stronę.
Tak przygotowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem odstępów. Piec w temp. 170ºC (grzanie góra-dół) przez 15-17 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu odstawić na kratce do wystygnięcia.
Wystudzone ciasteczka podzielić, osobno pełne i osobno z "buźkami". Pełne ciastka obrócić do góry nogami - tak aby ich płaska powierzchnia była na górze i posmarować je dżemem truskawkowym, natomiast ciasteczka z "buźkami" posypać obficie cukrem pudrem. Następnie połączyć oba elementy ciastek, lekko dociskając do siebie.
Inspiracja wyglądu ciastek: tiktok
drukuj przepis





















0 komentarzy