Tartaletki z kremem waniliowym i owocami
Sezon owocowy w pełni, więc postanowiłam wykorzystać dostępność świeżych, pysznych owoców i przygotować przeurocze tartaletki z masą budyniową i owocami. To jest już mój drugi przepis na tego typu babeczki. Ten przepis wyróżnia przede wszystkim mocno waniliowy posmak kremu budyniowego. Spody babeczek są kruche i delikatne, a masa budyniowa wprost rozpływa się w ustach.
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła (schłodzonego)
- 3 żółtka
- 65 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 400 ml mleka
- budyń waniliowy bez cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- żółtko
- 125 g miękkiego masła
- cukier waniliowy
Dodatkowo:
- ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, poziomki, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp.
Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1). Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną w środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę. Należy jedynie pamiętać, że przed wsypaniem grochu na dno babeczek należy położyć krążki powycinane z papieru do pieczenia. W przeciwnym razie groch odciśnie nam się na babeczkach.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Spody babeczek piec do momentu zrumienienia brzegów przez około 10-15 minut. Dodatkowo można po wysypaniu grochu ze środków babeczek, wstawić je jeszcze na 2-3 minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić.
Teraz czas na przygotowanie masy. Do niewielkiego naczynia z wyznaczonych 400 ml, odlać 1/2 szklanki mleka, wsypać budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozrobiony budyń. Ciągle i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia masy. Wystudzić.
Masło zmiksować razem z żółtkiem na jasną, puszystą masę - przez około 5 minut. Nadal miksując stopniowo dodawać po łyżce wystudzonego budyniu (fot.2).
Na spód każdej babeczki włożyć trochę kremu budyniowego (fot.3). Udekorować dowolnymi owocami (fot.4). Tartaletki najlepiej przechowywać w lodówce. Wtedy krem nam się dobrze zetnie, a owoce zachowają świeżość.
drukuj przepis
0 komentarzy