Drożdżówki z truskawkami

by - czerwca 19, 2016



Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy :) Za oknem pochmurno, wieje wiatr... a u mnie w kuchni zapachy kojarzące się z ciepłym latem. Delikatnie maślane, mięciutkie, ze sporą ilością owoców i kruszonką - drożdżówki z truskawkami. Można je przygotować również z innymi owocami miękkimi,  na 100% będą również przepyszne :) 

Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 12 truskawek
Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 20 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
Nadzienie serowe:
  • 125 g ricotty lub twarogu sernikowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 małe jajko
Lukier cytrynowy:
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 2/3 szklanki cukru pudru
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe (ale nie gorące!) mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości. Jeżeli tak się nie stanie, to niestety proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa.
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie urośnięty rozczyn. Za pomocą miksera planetarnego, lub po prostu większą łyżką zagarniać mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać jajko i dalej mieszać zagarniając mąkę.
Wymieszaną wstępnie masę, wyrabiać dalej hakiem miksera (lub ręcznie) przez ok. 10 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając - dodać partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze 5 minut.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie powinno conajmniej dwukrotnie, powiększyć swoją objętość (fot.1 i 2).
Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i podzielić na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm, układając (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.3). Odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować nadzienie serowe: ricottę lub twaróg wymieszać rózgą na gładką masę z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i jajkiem.
Truskawki pociąć na plasterki w poprzek owocu (fot.4).
W wyrośniętych placuszkach zrobić wgłębienie na nadzienie - wcisnąć w środek dno małej szklaneczki lub filiżanki (o śr. 4 cm). Należy to robić delikatnie, ale na tyle głęboko, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypadło.
Do wgłębień włożyć po 2 łyżeczki sera i po kilka plasterków truskawek. Wierzch drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka mlekiem i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką (fot.5).
Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra - dół, bez termoobiegu).
Po przestudzeniu drożdżówki polać lukrem (fot.6). Ja przygotowałam go trochę więcej niż w oryginale, bo uwielbiam lukier na drożdżówkach :) Podgrzać sok z cytryny w garnuszku, gdy będzie gorący, odstawić z ognia i dodawać stopniowo cukier puder mieszając aż powstanie gładki lukier.

Źródło: kwestiasmaku.com


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy