Zebra

by - września 18, 2011



Ponieważ jest to bardzo efektowne ciasto, od dawna kusiło mnie żeby je upiec. Niby proste ciasto - a robi wyjątkowe wrażenie :)

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka napoju gazowanego np. fanta
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 2,5 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat do ciast (np. pomarańczowy)

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać aż do połączenia składników. Mąkę, olej, aromat i napój gazowany dodawać stopniowo i na zmianę, mieszając delikatnie drewnianą łyżką, tylko do połączenia się składników (fot.1).

Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki (fot.2). Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm. Wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą. Na sam środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (fot.3-4) (ma się stopniowo rozlewać), najlepiej robić to dużą, metalową łyżką.

Piec w temperaturze 180ºC około godziny.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarzy