Pralinki truskawkowe
Ponieważ sezon truskawkowy pomału dobiega końca - koniecznie chciałam jeszcze zdążyć i zrobić coś wyjątkowego z truskawek. Na blogu Słodkie Fantazje znalazłam super przepis na aromatyczne i przepyszne pralinki z nadzieniem truskawkowym. Lekko je zmodyfikowałam i proszę mi uwierzyć, ale po zrobieniu rozeszły się w mgnieniu oka :)
Składniki na 20 czekoladek:
- 100-150 g truskawek
- kilka łyżek cukru do smaku
- 100 g białej czekolady
- 200 g czekolady mlecznej lub deserowej
- 30 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka wiśniówki
Czekoladę mleczną lub deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować silikonowe małe foremki na pralinki (ja akurat miałam w kształcie truskawek). Małym pędzelkiem pokrywać boki foremek. Czynność należy powtórzyć 3 - 4 razy, aż do momentu kiedy grubość naniesionej czekolady wyniesie około 1,5 - 2 mm (fot.1). Po każdorazowym naniesieniu czekolady, foremkę umieścić na 1 godzinę w lodówce, tak aby każda z warstw dobrze stężała.
Truskawki zmiksować lub przetrzeć przez sito na mus (fot.2). Przelać do małego rondelka i dodać cukier do smaku. Następnie dodać wiśniówkę i podgrzać na małym ogniu, do momentu, aż woda odparuje a masa zgęstnieje. Przestudzić.
W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę ze śmietanką (fot.3). Dodać przestudzone truskawki i wymieszać. Tak przygotowaną masę odstawić do momentu aż zgęstnieje i będzie zimna.
Teraz wypełnić wnętrze każdej pralinki wcześniej przygotowaną masą truskawkową - zostawiając około 2 mm odstępu od góry (fot.4). Wstawić całość na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i pokryć pralinki resztą czekolady i "pozamykać" każdą z nich.
W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę ze śmietanką (fot.3). Dodać przestudzone truskawki i wymieszać. Tak przygotowaną masę odstawić do momentu aż zgęstnieje i będzie zimna.
Teraz wypełnić wnętrze każdej pralinki wcześniej przygotowaną masą truskawkową - zostawiając około 2 mm odstępu od góry (fot.4). Wstawić całość na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i pokryć pralinki resztą czekolady i "pozamykać" każdą z nich.
Kiedy stężeją wyjąć delikatnie z foremki.
drukuj przepis
0 komentarzy