Jabłkowe chmurki
Szarlotki, jabłeczniki i różne inne ciasta z jabłkami... to bez dwóch zdań aromatyczna przygoda. Zapach, który wypełnia całe mieszkanie przy wypieku szarlotki, jest chyba nieporównywalny z niczym innym, i przynosi nam tylko pozytywne skojarzenia. Dzisiaj dodatkowo nasze ciasto wzbogacimy o puszystą bezę, dzięki której ciasto zdobyło nazwę "Jabłkowe chmurki".
Składniki na ciasto:
- 3 żółtka
- 3 łyżki wody
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g stopionego masła
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 ml mleka
- 1 opakowanie Śmietan-Fix
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- cynamon do smaku
- 6 białek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g cukru
Żółtka, wodę, cukier i cukier waniliowy ubić na puch, a następnie dodać mleko i roztopione masło. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o wymiarach 25 x 30 cm (fot.1). Wygładzić powierzchnię. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić do garnka, dolać około 100 ml wody i chwilę zagotować. Dodać cukier i cynamon do smaku. Przemieszać. Jeszcze przez chwilę poddusić pod przykrywką. Kiedy jabłka zaczną mięknąć (po około 5 minutach) zdjąć całość z ognia i ostawić do ostygnięcia. Trzeba pilnować, żeby jabłka nam się nie rozgotowały.
Wystudzony spód równomiernie oprószyć Śmietan-Fixem (w celu wchłonięcia wilgoci z jabłek) i nałożyć wystudzony mus jabłkowy (fot.2). Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodawać cukier i cukier waniliowy. Pianę nałożyć na mus jabłkowy (fot.3) i uformować na niej delikatne chmurki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i całość zapiekać w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut, aż beza ładnie się zarumieni (fot.4).
Ciasto wychodzi bardzo puszyste, mięciutkie i aromatyczne. Zachęcam serdecznie!
drukuj przepis
0 komentarzy