Jabłkowe chmurki

by - października 16, 2011



Szarlotki, jabłeczniki i różne inne ciasta z jabłkami... to bez dwóch zdań aromatyczna przygoda. Zapach, który wypełnia całe mieszkanie przy wypieku szarlotki, jest chyba nieporównywalny z niczym innym, i przynosi nam tylko pozytywne skojarzenia. Dzisiaj dodatkowo nasze ciasto wzbogacimy o puszystą bezę, dzięki której ciasto zdobyło nazwę "Jabłkowe chmurki".

Składniki na ciasto:
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g stopionego masła
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml mleka
Do posypania:
  • 1 opakowanie Śmietan-Fix
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru 
  • cynamon do smaku  
Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g cukru
Żółtka, wodę, cukier i cukier waniliowy ubić na puch, a następnie dodać mleko i roztopione masło. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o wymiarach 25 x 30 cm (fot.1). Wygładzić powierzchnię. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.

Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić do garnka, dolać około 100 ml wody i chwilę zagotować. Dodać cukier i cynamon do smaku. Przemieszać. Jeszcze przez chwilę poddusić pod przykrywką. Kiedy jabłka zaczną mięknąć (po około 5 minutach) zdjąć całość z ognia i ostawić do ostygnięcia. Trzeba pilnować, żeby jabłka nam się nie rozgotowały.

Wystudzony spód równomiernie oprószyć Śmietan-Fixem (w celu wchłonięcia wilgoci z jabłek) i nałożyć wystudzony mus jabłkowy (fot.2). Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodawać cukier i cukier waniliowy. Pianę nałożyć na mus jabłkowy (fot.3) i uformować na niej delikatne chmurki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i całość zapiekać w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut, aż beza ładnie się zarumieni (fot.4). Ciasto wychodzi bardzo puszyste, mięciutkie i aromatyczne. Zachęcam serdecznie!


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy