Letni torcik wiśniowy

by - lipca 24, 2011



Letni torcik wiśniowy, to połączenie delikatnego biszkoptu, masy budyniowo-wiśniowej i puszystej i lekkiej bitej śmietany. Dobrze schłodzony stanowi doskonały deser na ciepłe, letnie dni.

Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
Składniki na nadzienie:
  • 800 g wiśni drylowanych (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki rumu
  • 150 g cukru
  • 1 opak. budyniu waniliowego
Składniki na kruszonkę:
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • spora szczypta cynamonu
Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opak. Śmietan-Fix
Do dekoracji:
  • kilka wiśni lub czereśni
  • kakao do posypania
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1). Wiśnie zagotować z cukrem, odsączyć na sicie.

Na otrzymanym w ten sposób soku wiśniowym (400 ml) ugotować budyń. Wiśnie wymieszać z gorącym budyniem, dodać rum. Całość wyłożyć na ciasto (fot.2). Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, zagnieść. Kruszonką posypać wierzch ciasta (fot.3). Piec 35 minut w temperaturze 180°C.

Schłodzoną śmietankę, cukier puder i Śmietan-fix-y ubić na sztywno. Wierzch i brzegi dobrze wystudzonego ciasta posmarować ubitą śmietaną (fot.4). Ciasto posypać delikatnie kakao i udekorować owocami.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy