Letni torcik wiśniowy
Letni torcik wiśniowy, to połączenie delikatnego biszkoptu, masy budyniowo-wiśniowej i puszystej i lekkiej bitej śmietany. Dobrze schłodzony stanowi doskonały deser na ciepłe, letnie dni.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 80 g miękkiego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 800 g wiśni drylowanych (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki rumu
- 150 g cukru
- 1 opak. budyniu waniliowego
- 100 g miękkiego masła
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- spora szczypta cynamonu
- 500 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opak. Śmietan-Fix
- kilka wiśni lub czereśni
- kakao do posypania
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1). Wiśnie zagotować z cukrem, odsączyć na sicie.
Na otrzymanym w ten sposób soku wiśniowym (400 ml) ugotować budyń. Wiśnie wymieszać z gorącym budyniem, dodać rum. Całość wyłożyć na ciasto (fot.2). Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, zagnieść. Kruszonką posypać wierzch ciasta (fot.3). Piec 35 minut w temperaturze 180°C.
Schłodzoną śmietankę, cukier puder i Śmietan-fix-y ubić na sztywno. Wierzch i brzegi dobrze wystudzonego ciasta posmarować ubitą śmietaną (fot.4). Ciasto posypać delikatnie kakao i udekorować owocami.
drukuj przepis
0 komentarzy