Najprostszy chleb pszenny na suchych drożdżach

by - sierpnia 29, 2021

To najprostszy do wykonania chleb z mąki pszennej, wody i drożdży. Zawsze warto mieć taki przepis w zanadrzu :) Najlepszy oczywiście świeży, zaraz po upieczeniu. Ma puszysty elastyczny środek i chrupiącą skórkę. Jest na tyle uniwersalny, że idealnie smakuje zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g suchych drożdży
  • 375 ml letniej wody
Dodatkowo:

  • mak do posypania
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i wyrobić ręcznie lub robotem z końcówką haka, przez minimum 5 minut.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki (30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na około 50 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć lekko ponad krawędź foremki. 
Po tym czasie wierzch ciasta delikatnie posmarować wodą (za pomocą pędzelka) i posypać makiem.
Piec w temp. 200°C (grzanie góra dół) przez około 40 minut, aż chleb ładnie się zarumieni.
Studzić na kratce.

Te przepisy mogą ci się spodobać

3 komentarzy