niedziela, lipca 10, 2016

Jagodowy sernik na zimno



Sezon jagodowy mija tak szybko, więc trzeba go wykorzystać maksymalnie. Dzisiaj zechęcam do wykonania sernika na zimno z dużą ilością jagód i twarogu. Ciasto jest orzeźwiające, puszyste i lekko kwaskowate. Idealne na ciepłe dni. 
Najlepiej smakuje na drugi dzeń, kiedy spód lekko zmięknie, a masa jagodowo-twarogowa stanie się jeszcze bardziej puszysta.

Składniki na spód:
  • 120 g kruchych ciasteczek typu petitki
  • 90 g stopionego masła
  • 2 łyżki (z małą górką) ciemnego kakao
Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 350 gramów leśnych jagód (odradzam borówki amerykańskie)
  • 6 kopiastych łyżek cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 3 płaskie łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody
Mus jagodowy:
  • 300 g jagód
  • 1 galaretka o smaku leśnych owoców
  • 150 ml gorącej wody

Twaróg należy wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta.

Ciasteczka dokładnie pokruszyć (ja użyłam do tego melaksera), dodać kakao, przemieszać. Wlać schłodzone masło, Ponownie przemieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową, lekko ugnieść (fot.1). Następnie podpiec w piekarniku, przez 10 minut w temperaturze 190°C. Schłodzić do temperatury pokojowej.

Żelatynę rozprowadzić dokładnie we wrzącej wodzie. Odstawić do uzyskania temperatury pokojowej.
350 g jagód zmiksować do uzyskania musu.
Do wysokiej miski przełożyć twaróg. Wlać do niego śmietankę kremówkę (nie ubitą wcześniej!). Za pomocą miksera wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać oba cukry (tutaj zwiększyłam trochę ilość w stosunku do oryginalnego przepisu) i jagody. Wymieszać. Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać. Następnie jednym ruchem wlać do miski z twarogiem i miksować całość na najwyższych obrotach. Masę przełożyć na kakaowy spód. Wyrównać powierzchnię (fot.2) i wstawić do lodówki do stężenia.

Pozostałe jagody (300 g) utrzeć na mus. Wlać do garnka, dodać wodę, zagotować. Wyłączyć palnik i wsypać galaretkę (fot.3). Energicznie wymieszać. Masę schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie wylać ją na sernik (fot.4) i ponownie włożyć do lodówki do stężenia.

Źródło: zcukrempudrem


  drukuj przepis

2 komentarze :

  1. wygląda wspaniale! chętnie zjadłabym kawałek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę prosty do zrobienia. Serdecznie polecam :)

      Usuń