piątek, marca 18, 2016

Muffinki owieczki



W tych babeczkach zakochałam się już ponad 2 lata temu. Cały czas zabierałam się, żeby je zrobić na święta Wielkanocne... ale jakoś nigdy nie zdążyłam :( W tym roku miałam o wiele silniejsze postanowienie. Po prostu zabrałam się za nie wcześniej :) I są! Mam swoje wymarzone stadko!
Podstawę stanowią delikatne waniliowe babeczki, wypełnione w środku kremem śmietanowym, a otacza je puszysty krem z serka mascarpone i śmietany kremówki oraz waniliowe pianki mini-marshmallows. Podsumowując śliczne i smaczne :)

Składniki na babeczki:
  • 1½ szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej lub ¾ łyżeczki aromatu waniliowego
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 150 g marcepanu
  • 150 g waniliowych pianek mini-marshmallows
  • czarny barwnik spożywczy w płynie
  • białe cukiereczki perełki
Zaczynamy od upieczenia babeczek. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, do momentu połączenia się składników.
Dodać pastę lub aromat, ⅓ ilości mąki i wymieszać. Wlać ⅓ ilości mleka, wymieszać. Znowu ⅓ mąki i znowu ⅓ mleka, aż do wyczerpania całości obu składników. Następnie ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami, wypełniając je do ¾ wysokości (fot.1). Piec w temperaturze 180°C (bez termoobiegu) przez 25-30 minut (fot.2). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na kratce.
Teraz czas na krem. Do wysokiego naczynia wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić, ale nie do momentu, żeby była sztywna. Ma zostać lekko luźna. Dodać serek mascarpone i cukry. Ubić sztywny krem. Odstawić do lodówki.
Wystudzone babeczki wydrążyć w środku, najlepiej za pomocą specjalne wykrawaczki (fot.3), ale można to samo wykonać za pomocą niewielkiego nożyka. Po wydrążeniu każdy powstały otwór wypełnić wcześniej przygotowanym kremem śmietanowym (fot.4). Wierzch babeczek również posmarować kremem (fot.5).
Z marcepanu ukształtować główki i uszka owieczek. Osadzić oczka z białych cukiereczków i narysować źrenice cienkim pędzelkiem maczanym w czarnym barwniku. Nozdrza odcisnąć wykałaczką (fot.6).
Przykleić główki oraz poprzecinane na pół (najlepiej za pomocą nożyczek) połówki pianek mini-marshmallows.

Inspiracja wyglądu: internet






  drukuj przepis

5 komentarzy :